Agenda politică
Prefectura Bihor rămâne la PNL
Liderii Coaliției de guvernare şi-au împărţit luni seară funcțiile de prefecți și subprefecți. PNL a reuşit să păstreze funcţia de prefect al judeţului Bihor, cedând, la schimb, Prefectura Bucureşti (USR PLUS) şi Prefectura Cluj (UDMR).
În urma negocierilor, PNL a primit prefecturile Sibiu, Alba, Brașov, Prahova, Bistrița, Mureș, Hunedoara, Bihor, Caraș-Severin, Vrancea, Iași, Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Constanța, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov, Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți; USR PLUS va numi prefecți în București, Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Buzău și Harghita; UDMR va avea prefecţi în judeţele Cluj, Arad, Covasna, Satu Mare şi Sălaj. Conform surselor politice, au fost împărţite şi funcţiile de subprefect. În județele în care Alianța USR PLUS nu a obținut mandate de prefecți va avea câte o poziție de subprefect. La București, unde sunt trei subprefecți, doi vor fi ai PNL și unul al UDMR. În județele în care are UDMR prefect, vor fi câte un subprefect pentru PNL și unul pentru USR PLUS.
Gafe care generează ilegalităţi
Consilierul local PSD Adrian Madar acuză municipalitatea că a gafat în cazul încetării mandatului liberalului Aurel Căuş, care a optat pentru mandatul de deputat, nesupunând proiectul de hotărâre la vot. În schimb, pe site-ul primăriei figurează că hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Potrivit consilierului social-democrat, proiectul referitor la încetarea, prin demisie, a mandatului de consilier local al liberalului Aurel Căuş, deşi introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 14 ianuarie, acesta nu a fost supus aprobării. Adrian Madar a menţionat că în Codul Administrativ se prevede că aleşii trebuie să ia act de demisii, iar în termen de maximum 30 de zile să adopte o hotărâre prin care să constate încetarea mandatului şi vacantarea locului, hotărâre care apoi se trimite la Judecătorie pentru a fi validat următorul de pe listă. În 20 ianuarie, Madar a semnalat în scris Primăriei Oradea că nu este repectată legislaţia, iar în timpul şedinţei din 29 ianuarie a adus din nou în discuţie subiectul, însă propunerea sa de a reintroduce proiectul pe ordinea de zi a fost susţinută doar de consilierii PSD ŞI UDMR, liberalii votând împotrivă, cu două excepţii, care s-au abţinut. Răspunsul primit din partea noului secretar al municipiului, Eugenia Borbei, a fost „năucitor”: „Pentru că aţi votat ordinea de zi, implicit aţi votat şi acel proiect care era pe ordinea de zi. Nu putem introduce pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care a fost votat în şedinţa precedentă şi a fost trimis la Judecătorie”. Potrivit lui Madar, în această logică, din moment ce la începutul şedinţei se votează ordinea de zi ar însemna că sunt aprobate toate proiectele propuse. După şedinţa din 29 ianuarie, Madar a verificat pe site-ul Primăriei Oradea şi a constatat că este publicată Hotărârea numărul 20 din 2021, în care se menţionează că încetarea mandatului de consilier local al lui Aurel Căuş a fost adoptată cu unanimitate de voturi, ceea ce, evident, nu este adevărat. În plus, în baza acestei hotărâri, în data de 26 ianuarie Judecătoria a validat înlocuitorul lui Aurel Căuş.
„Iată cum o banală gafă susţinută politic generează un şir de ilegalităţi”, a afirmat Adrian Madar. El a anunţat că a depus la Primărie o plângere prealabilă prin care cere reanalizarea contextului în care a apărut Hotărârea 20. De asemenea, va face o adresă către Prefectură, prin care cerem să facă demersurile necesare pentru revocarea acelei hotărâri, altfel PSD va cere demisia prefectului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.