Autostrada, ca o piatră de moară
Senatorul Petru Filip vede Autostrada Transilvania drept "un stimulator al dezvoltării economice", dar al cărui contract de execuţie a fost prost ales şi negociat de către Guvernul Adrian Năstase. "Evident, pentru Bihor finalizarea autostrăzii de la Borş până în Cluj-Napoca este un lucru absolut important şi sunt convins că atât eu, cât şi ceilalţi parlamentari bihoreni vom face demersuri ca lucrările să continue", a spus senatorul într-o conferinţă de presă. El şi-a justificat absenţa de la întâlnirea parlamentarilor de vineri de la Suplac prin faptul că a fost plecat la Bistriţa, unde a avut loc Adunarea Generală a Municipiilor din România. Senatorul susţine că statul pierde enorm de mulţi bani, din cauza modului de încheiere a contractului cu constructorul Bechtel, spunând că trebuie ajuns la un acord cu compania americană pentru renegocierea clauzelor. "Orice guvernare va veni în viitor va avea legată de gât această piatră de moară, care este contractul cu Bechtel", susţine Filip, care a catalogat drept "prostii" afirmaţiile unor pesedişti că, atunci când vor veni la guvernare, vor termina autostrada.

Municipiile, lovite sub centură
Prezent la Adunarea Generală a Municipiilor, senatorul Petru Filip a observat că toţi primarii prezenţi au, în unanimitate, o mare problemă şi nemulţumire: reducerea fondurilor pe baza cărora şi-au fundamentat bugetele. Reducerea e o consecinţă a Ordonanţei 63 şi toate municipalităţile au mari probleme cu cofinanţarea proiectelor demarate cu fonduri europene. În plus, majorarea TVA la 24% a scăzut puterea de achiziţionare a primăriilor, iar pe termen lung teama cea mai mare a edililor este că nu vor putea rambursa împrumuturile contractate.
"Voi încerca să expun în Parlament problemele pe care le are legislaţia în administraţia publică locală, în sensul că legea nu a rezolvat capacitatea primarilor de a proiecta veniturile pe o perioadă mare de timp. Cu alte cuvinte, primarii trebuie să fie siguri pe sursele lor de venit la bugetul local", a spus senatorul. Pe de altă parte, Petru Filip crede că ministerele trebuie să-şi păstreze câteva instrumente de intervenţie, în cazul descentralizării Sănătăţii şi Educaţiei, deoarece singure primăriile nu se pot descurca. Senatorul a criticat absenţa primarului Oradiei, Ilie Bolojan, la întâlnirea de la Bistriţa.

Congresul X UDMR, la Oradea
Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), întrunit sâmbătă la Târgu Mureş, a decis ca cel de-al zecelea Congres al UDMR, din februarie 2011, să se desfăşoare la Oradea. Vicepreşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat că au contat în stabilirea acestei variante elementul simbolic - ca Oradea să fie atât locul primului, cât şi celui de-al zecelea Congres al Uniunii - şi considerente legate de buna organizare, respectiv că se poate ajunge uşor, existând aeroport, şi faptul că în Oradea sunt hoteluri şi restaurante într-o zonă compactă.
Potrivit unei decizii anterioare a membrilor CRU, organizaţiile judeţene au avut la dispoziţie un termen de depunere a propunerilor privind locul de desfăşurare a Congresului, pentru organizarea manifestării fiind necesară îndeplinirea unor criterii privind existenţa unei săli cu minim 600 de locuri, a posibilităţilor de masă şi cazare între 600 şi 700 de locuri, a posibilităţilor de finanţare.