Agenda politică
Legea ANI, declarată neconstituţională
Curtea Constituţională a decis, ieri, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei care, în conformitate cu prevederile art.147 alin.(4) din Legea fundamentală, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. De la data publicării, decizia este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor. Decizia se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru. În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.
Blaga şi Flutur pregătesc alegerile locale din 2012
Conducerea PDL a discutat, luni, în şedinţa BPN al partidului, despre pregătirea pentru alegerile locale din 2012, Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur fiind mandataţi să coordoneze această acţiune. "Am fost mandataţi, Vasile Blaga şi cu mine, să coordonăm această acţiune de pregătire foarte temeinică şi în amănunt a alegerilor locale din 2012. A trecut deja jumătate de mandat al aleşilor locali, dorim să facem o analiză a ce s-a întâmplat în cei doi ani de mandat la nivelul aleşilor locali şi să identificăm cei mai buni candidaţi pentru 2012", a precizat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. El a arătat că partidul are în vedere convocarea unui Colegiu Director în prima parte a lunii august.
Discuţii pentru mutarea unor instituţii de cultură la Primăria Oradea
Administraţiile locale au termen până în data de 16 august să reducă numărul de angajaţi din subordine în conformitate cu normele stabilite de OUG 63/2010. Cea mai afectată instituţie este Consiliul Judeţean Bihor, care va trebui să renunţe la peste 300 de angajaţi. "În total, CJ Bihor are aprobate, în prezent, 1.045 posturi, din care aproximativ 900 sunt ocupate. Nu ştim exact numărul de persoane pentru că sunt şi oameni angajaţi cu jumătate de normă", a precizat purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Mircea Jacan. Raportat la numărul populaţiei, administraţia judeţeană va putea să aibă maximum 957 de posturi. Pentru a evita desfiinţarea unor instituţii de cultură (Teatrul de Stat, Teatrul Arcadia, Filarmonica etc), se discută, în prezent, posibilitatea transferului a o parte dintre acestea în subordinea Primăriei municipiului Oradea, care a anunţat că are mai puţini angajaţi decât este stabilit prin ordonanţă. "Se discută mutarea Teatrului de Stat, împreună cu Arcadia, sau a Filarmonicii în subordinea Primăriei. Se încearcă toate variantele", a precizat Jacan. Pe de altă parte însă, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, se află în concediu timp de o săptămână.
Goruni şi stejari roşii, donaţi municipalităţii
Liderul organizaţiei municipale a Partidului Verde, Horea Vuşcan, a anunţat că a donat Primăriei municipiului Oradea 500 de goruni, 500 de stejari roşii şi 20 de pini, pe care i-a achiziţionat de la Direcţia Silvică Zalău. Aceştia ar urma să fie plantaţi în toamnă, în locurile stabilite de municipalitate. "Donaţia e mai mult simbolică. Aceşti puieţi de 3 ani au costat aproximativ 1.000 lei", a menţionat Vuşcan. Pe de altă parte, liderul PV Oradea a anunţat că demarează campania "Înfiază un gorun". Orădenii interesaţi să adopte un gorun trebuie să acceseze blogul www.horeavuscan.ro. "În toamnă, când vremea va fi propice plantării, îi vom anunţa de unde pot să ridice gorunii. Sunt 1.000 de goruni care îşi aşteaptă părinţii adoptivi", a adăugat liderul PV Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.