Filip scapă de penalizare

Senatorul PDL Petru Filip are şanse mari să scape de sancţiune în urma votului dat în favoarea moţiunii de cenzură introdusă de opoziţie împotriva măsurilor de austeritate asumate de Guvern. Liderul grupului de senatori PDL, Traian Igaş, a declarat, ieri, că până la sfârşitul sesiunii parlamentare nu are programată o întâlnire pentru a discuta despre sancţionarea celor care au votat în favoarea moţiunii de cenzură a PSD. "Grupul din Senat nu se grăbeşte cu şedinţa pe această temă. Colegii or să aibă timp în vacanţa parlamentară să se gândească la acest subiect", a spus Igaş. Mai mult, potrivit lui Igaş, doar unul dintre senatorii democrat-liberali a votat moţiunea şi a declarat acest lucru cu mult timp înainte. Este vorba despre senatorul Georgică Severin. În aceste condiţii, gestul lui Petru Filip va rămâne fără urmări, acesta declarându-se de altfel încrezător că nu va fi sancţionat de partidul printre ai cărui vicepreşedinţi se numără.

 

Cer din nou comisie de anchetă

Deputatul Lucia Varga a anunţat că a semnat, împreună cu alţi 58 de colegi din PNL, PSD şi PC, o nouă cerere de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind modul în care au fost atribuite fondurile europene pe măsura 322 care vizează modernizarea satelor româneşti. "Avem suspiciuni privind modul în care au fost selectate proiectele: au fost schimate regulile jocului în timpul jocului, fiind modificate condiţiile care trebuiau respectate pentru a primi punctajul necesar", a precizat Varga, adăugând că la nivelul întregii ţări au fost depuse 900 de contestaţii de către primăriile ale căror proiecte au primit iniţial un punctaje care le permitea finanţarea, după care au fost depunctate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Potrivit deputatul bihorean a menţionat că în judeţul nostru au fost depuse 59 de proiecte, din care 19 au fost acceptate. "Actuala putere a votat împotriva constituirii comisiei de anchetă. Faptul că PDL şi UDMR se opun cu atâta vehemenţă ne ridică mari semne de întrebare, pentru că dacă criteriile pe baza cărora s-au acordat fondurile nu au fost unele politice ar fi trebuit să accepte constituirea comisiei", a afirmat Varga, făcând referire la faptul că precedenta solicitare a opoziţiei privind constituirea comisiei de anchetă nu a avut sorţi de izbândă. Pe de altă parte, deputatul bihorean a precizat că în această privinţăp a fost sesizată Comisia Europeană, care va trimite o echipă de control în România.

 

Votul delegaţilor, mai important decât înţelegerile

Deputatul Lucia Varga consideră că votul dat de delegaţi la alegerile pentru funcţiile de conducere ale PNL Bihor ar trebui să primeze în faţa unor înţelegeri avute de unii dintre liberali înaintea Conferinţei Judeţene de la sfârşitul lunii trecute. În opinia parlamentarului liberal, alegerile din cadrul filialei PNL Bihor s-au desfăşurat statutar, nefiind înregistrată nicio contestaţie în timpul Conferinţei Judeţene. "Totul a decurs conform procedurilor. Ulterior, primarul Ilie Bolojan şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL Bihor şi din Biroul Permanent, motivând că nu s-au respectat anumite înţelegeri", a precizat Varga. "Eu nu am luat parte la aceste înţelegeri. Nu ştiu ce s-a discutat, dar rezultatul a fost voinţa celor care au votat", a mai menţionat deputatul liberal, care a precizat că speră că Bolojan va reveni asupra deciziei şi îşi va păstra funcţia obţinută la alegeri. La alegerile din 27 mai, Lucia Varga a fost aleasă vicepreşedinte obţinând al doilea scor dintre candidaţii la Biroul permanent Judeţean, în timp ce Ilie Bolojan abia a reuşi să se claseze pe locul nouă în preferinţele delegaţilor, fiind ultimul dintre vicpepreşedinţi. Ulterior, acesta a demisionat atât din funcţia de vicepreşedinte, cât şi din cea de membru în BPJ, motivând că liberalii din sală nu au respectat înţelegerile avute de şefii de zone înainte de alegeri.