PSD vrea referendum pe măsurile anticriză

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, ieri, după şedinţa BPN al partidului, că social-democraţii îi vor solicita preşedintelui Traian Băsescu organizarea unui referendum consultativ asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare avansate de Guvern, şeful statului fiind singurul, conform legilor şi Constituţiei, care are această prerogativă. "Vom întocmi exact toate temele unui posibil referendum, în care poporul român să decidă dacă soluţiile propuse de Guvern sunt cele bune sau soluţii alternative, propuse fie de opoziţie, fie de orice alte structuri sociale sau economice", a adăugat el. Cel mai probabil, solicitarea PSD va fi transmisă oficial către Administraţia Prezidenţială azi. "Dacă preşedintele va refuza să se întoarcă la votul popular, va fi poate ultima dovadă că preşedintele ţării acţionează împotriva mandatului pe care l-a primit anul trecut, când a promis celor care l-au votat cu totul alte măsuri decât cele propuse astăzi", a mai spus Ponta. Potrivit Constituţiei, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

 

 

Asumarea răspunderii, săptămâna viitoare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că Guvernul intenţionează să îşi asume peste o săptămână răspunderea în Parlament pe legile care conţin măsurile de austeritate. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa ca demersurile opoziţiei să fie constructive. Anastase a mai precizat că, dacă pachetul de măsuri anticriză eşuează, Guvernul va fi nevoit să plece. "Este un punct de vedere absolut unanim. E firesc ca lucrul acesta să se întâmple", a spus ea. Proiectele de legi pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea au sosit, ieri dimineaţă, la Parlament. Roberta Anastase a precizat că Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni în şedinţă, azi, la ora 13.30, pentru a stabili procedura pe care o vor urma aceste legi.

 

 

Cheltuieli reduse la Camera Deputaţilor

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri, reducerea cu 45,5% a costurilor cu telefonia mobilă pentru personalul Camerei, a declarat secretarul Camerei Dumitru Pardău. Reducerea se aplică inclusiv abonamentelor aprobate de către secretarul general pentru alte tipuri de costuri, iar depăşirile faţă de minutele aprobate, indiferent de tipul de abonament, se vor suporta din veniturile proprii ale salariaţilor, se arată în memorandum. De asemenea, conducerea Camerei a decis reducerea cu 20% a consumului lunar de combustibil pentru întreg parcul auto central al forului legislativ. Biroul Permanent a decis şi scoaterea din uz a 17 autoturisme şi neutilizarea acestora, precum şi retragerea pe perioada vacanţei parlamentare a autoturismelor repartizare comisiilor permanente, cele comune cu Senatul şi ale comisiilor speciale sau de anchetă, când acestea nu au activitate, a adăugat Pardău.