Roman, contracandidatul lui Mang?

Deputatul Ioan Sorin Roman a anunţat că intenţionează să candideze la una dintre funcţiile de conducere ale filialei judeţene a PSD, el neexcluzând posibilitatea de a candida chiar pentru fotoliul de preşedinte. "Voi decide, până la sfârşitul lunii mai, pentru ce funcţie voi candida. Până atunci, voi lua pulsul organizaţiilor locale să văd ce susţinere aş putea avea. Voi participa la alegerile interne de la nivelul a cât mai multor organizaţii", a declarat, ieri, Roman. În prezent, Sorin Ioan Roman este vicepreşedinte al PSD Bihor, funcţie deţinută din anul 2006. Este membru PSD din anul 2002, când a intrat în partid în urma fuziunii cu PSM. În noiembrie 2008 a fost ales deputat în colegiul VI Salonta, fiind nevoit să renunţe la mandatul de primar al comunei Cefa. Până acum, singurul care a anunţat că va candida la fotoliul de preşedinte al PSD Bihor este actualul lider, senatorul Ioan Mang, dar nu este exclus ca postul să fie vizat şi de consilierul judeţean Mihai Bar, cel care a fost înlăturat de la conducerea filialei în urma rezultatelor slabe obţinute la alegerile locale din anul 2008. Noua conducere a PSD Bihor va fi aleasă în data de 24 iunie de delegaţii la Conferinţa Judeţeană.

 

Demonstraţie a modului în care va arăta România

Deputatul Lakatos Petru consideră că discuţiile purtate între preşedintele Traian Băsescu şi membrii Guvernului la Palatul Cotroceni este o demonstraţie a modului în care va arăta România, dacă aceasta se va transforma în republică prezidenţială. "Eu laud deschiderea aceasta a preşedintelui. Astfel, toată lumea a putut să vadă ce vom avea dacă se modifică Constituţia", a declarat, ironic, Lakatos. Parlamentarul UDMR a adăugat că premierul Emil Boc a anunţat ce conţine hotărârea de Guvern cu privire la modificarea Constituţiei, motivaţia acestuia fiind corectă, însă doar pe jumătate. "Premierul a spus că aceasta este dorinţa populaţiei, exprimată prin vot la referendum. În afară de prevederea privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor eu nu am văzut pe buletinele de vot celelalte modificări propuse de Guvern", a menţionat deputatul bihorean. Pe de altă parte, Lakatos Petru a precizat că UDMR nu este de acord cu parlamentul unicameral. "Avem propunerile noastre cu privire la amendarea Constituţiei. Acestea vor fi bine justificate, cu exemple din ţările Uniunii Europene", a mai declarat Lakatos.

 

Probleme la modificarea codului de procedură fiscală

Deputatul UDMR Lakatos Petru a anunţat că dacă OUG privind modificarea Codului de procedură fiscală nu va fi îmbunătăţită până când va ajunge în Parlament, va vota împotrivă şi va încerca să-i convingă pe cât mai mulţi dintre colegii săi să procedeze la fel. "Mă aşteptam la măsuri de relansare a economiei, ordonanţa fiind anunţată ca un sprijin pentru agenţii economici în perioada de criză. Dacă se poate considera sprijin înlocuirea sintagmei majorări de întârziere cu sintagma dobânzi şi majorări de întârziere", a menţionat Lakatos. Acesta a mai adăugat că în ordonanţă se introduce şi prevederea potrivit căreia organul de inspecţie fiscală are dreptul să stabilească o sumă de bani ca obligaţie fiscală în cazul în care constată că evidenţele contabile nu reflectă situaţia reală, prin "metode indirecte", fără să se specifice care ar fi acestea. De asemenea, în OUG se mai prevede că dacă banca la care agenţii economici sau persoanele fizice autorizate au deschise conturi nu efectuează plata asigurărilor sociale în termen de trei zile de la data emiterii ordinului de plată, contribuabilul va trebui să plătească majorări de întârziere. În aceste condiţii, Guvernul consideră că pentru recuperarea prejudiciului contribuabilul ar putea să dea banca în judecată. "Asta este bătaie de joc", a conchis Lakatos.