Agenda politică
România ar putea să se împrumute din nou
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la şedinţa de bilanţ a MApN, că, din cauza unor cheltuieli cu "sporuri inventate" şi pentru "tot soiul de avantaje speciale", există riscul ca România să fie nevoită să facă un nou împrumut la sfârşitul acestui an. "Să ne imaginăm că Guvernul nu ar reuşi să impună nişte cheltuieli rezonabile de funcţionare a statului, în care intră şi cheltuielile cu sporuri inventate şi cheltuielile cu tot soiul de avantaje speciale şi aşa mai departe. Efectul ar fi că la sfârşitul anului 2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca să putem să plătim toate facilităţile de care au beneficiat categorii în mod nejustificat - sporuri de zâmbet în administraţia locală, spor să vină îmbrăcat decent sau mai ştiu eu ce sporuri, că are antenă deasupra cartierului. Am dat câteva exemple care arată că am mers prea departe cu bucuria, cu veselia de a cheltui, fără să avem şi responsabilitatea de a ne întreba de unde sursele de finanţare", a declarat Traian Băsescu, la şedinţa de bilanţ a MapN.
Congres extraordinar al PNL
Liberalii s-au reunit, ieri, într-un Congres extraordinar, pentru a se pronunţa asupra Statutului cerut de Crin Antonescu în schimbul candidaturii la şefia PNL, modificările vizând alegerea conducerii prin vot pe listă, renunţarea la prim-vicepreşedinte şi la prezenţa lui Tăriceanu în BPC. La Congresul extraordinar s-au prezentat în jur de 1.400 de delegaţi, printre care şi omul de afaceri Dinu Patriciu şi fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu. Proiectul de Statut, aprobat de Delegaţia Permanentă, prevede înfiinţarea funcţiei de preşedinte fondator al PNL 1990 - titulatură ce revine seniorului liberal Radu Câmpeanu. Modificările lui Antonescu vizează, printre altele, un BPC nou votat pe listă, fără prim-vicepreşedinte, sancţiuni pentru neplata cotizaţiilor, contribuţii financiare lunare ale filialelor, derogări, clasificarea membrilor în simpatizanţi şi activi. După adoptarea noului Statut, va fi convocat pentru sâmbătă un Congres ordinar în care să fie aleasă noua conducere a partidului.
Legea funcţionarilor publici, contestată la CC
Senatorul PSD Dan Şova a anunţat că deputaţii social-democraţi au depus o sesizare de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională asupra Legii funcţionarilor publici, adoptată de Camera Deputaţilor. Şova a spus că un demers similar au făcut şi 34 de senatori PSD şi PNL care au înaintat Secretariatului general al Senatului o sesizare de neconstituţionalitate la modificările aduse de Camera Deputaţilor Legii 188/1999, a Statutului funcţionarilor publici, prin care se introduce o derogare de 6 luni în care pot fi numite ca directori ai serviciilor deconcentrate şi persoane care nu sunt funcţionari publici. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 172 de voturi "pentru", nici un vot "împotrivă" şi nici o abţinere, proiectul legii privind Statutul funcţionarilor publici, în absenţa deputaţilor PSD şi PNL.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.