Agenda politică
Cerere de suspendare a referendumului
Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că APD şi Agenţia de Monitorizare a Presei au depus, ieri, o plângere administrativă prealabilă la Palatul Cotroceni, care pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum. De asemenea, tot ieri, cele două organizaţii au depus, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a referendumului, care are loc pe 22 noiembrie. "Această cerere de suspendare este făcută până când procedura administrativă de care vă vorbim, o procedură de contencios administrativ, va avea o soluţie într-o direcţie sau alta", a declarat Pârvulescu. "Vrem să mergem la Strasbourg, pentru că noi credem că este foarte important ca asemenea precedent să nu mai funcţioneze nici în România şi nici în alte state europene. Noi ştim că există o serie de recomandări ale Adunării Parlamentare ale Consiliului Europei şi ale Comisiei de la Veneţia cu privire la organizarea alegerilor. Aceste recomandări de bune practici nu au fost luate în considerare", a precizat Pârvulescu.
Săptămână liberă pentru deputaţi
Deputaţii nu vor lucra, săptămâna viitoare, şi nu vor primi nici indemnizaţie de şedinţă şi nici diurnă, a anunţat, ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, arătând că, astfel, va fi aplicată hotărârea privind obligativitatea bugetarilor de a-şi lua concediu fără plată. Anastase a precizat că se vor ţine doar şedinţele Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. Roberta Anastase a mai spus că, la următoarele şedinţe ale Biroului permanent al Camerei, se va discuta şi despre angajaţii de la Camera Deputaţilor, în contextul aplicării legii privind acordarea concediului fără plată. Săptămâna viitoare este ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Guvernul poate înainta bugetul de stat pe 2010
Plenul Senatului a adoptat, ieri, cu 93 de voturi "pentru", proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi legea responsabilităţii fiscale. Senatorul PDL Iulian Urban (PDL) a propus în plenul Senatului un amendament care a fost însuşit de toate grupurile politice, în care se prevede că, prin derogare de la prevederile alin. 3 din lege, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul demis poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiecte de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul legii responsabilităţii fiscale.
Secretarii de stat vor prelua portofoliile interimare
Ministerele vor fi gestionate de către secretari de stat, după expirarea mandatelor interimare deţinute de unii dintre miniştrii actualului Guvern, lucru ce ar urma să se întâmple la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit Constituţiei, preşedintele României desemnează, la propunerea primului ministru, miniştri interimari pentru o perioadă de cel mult 45 de zile. Jumătate dintre portofoliile din Cabinetul Boc sunt deţinute interimar de la 1 octombrie, după demisia miniştrilor social-democraţi. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, la postul public de televiziune, că, în cazul în care va expira mandatul miniştrilor interimari, ministerele vor fi gestionate de secretari de stat. "Nu se pot numi, în continuare, miniştri din Cabinetul Boc ca miniştri interimari. Ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat", explica şeful statului.
Executiv cu majoritate solidă şi program coerent
Candidatul UDMR la preşedinţie, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Oradea, că un guvern capabil să scoată România din criza economică ar fi unul care să dispună de o majoritate solidă şi care să aibă un program coerent. Kelemen Hunor nu a nominalizat partidele care ar putea forma acest guvern, precizând că nu mai există "nicio fată mare" printre partidele din România. "În actuala componenţă a Parlamentului, fiecare a guvernat cu fiecare. Toate formulele au fost deja încercate, dar formula în care s-a aflat şi UDMR a fost cea mai stabilă", a declarat Kelemen. Candidatul UDMR consideră că, după alegeri, este exclusă formarea unui guvern format din tehnocraţi. "Partidele trebuie să-şi asume răspunderea guvernării. Sunt convins că cel care va câştiga alegerile, indiferent cine va fi, chiar şi Traian Băsescu, va reuşi să formeze o majoritate parlamentară. Un singur lucru nu pot să accept: să vrei să construieşti ceva pe frică, pe frica parlamentarilor de a nu se dizolva Parlamentul", a adăugat preşedintele executiv al UDMR. Acesta a mai precizat ca UDMR nu doreşte dizolvarea Parlamentului, deoarece ar însemna doar prelungirea crizei politice. Alegerile anticipate ar putea fi organizate abia anul viitor, iar "înainte de sfârşitul lunii mai, începutul lui iunie nu vom avea guvern".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.