"Nu le-am spus să se îmbolnăvească"
Liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, susţine că doar Guvernul care se va forma după alegerile prezidenţiale ar avea dreptul să schimbe directorii serviciilor deconcentrate, nu un Executiv interimar, care va rezista maximum 45 de zile. "Directorii au contracte de management în care se precizează motivele pentru care pot fi schimbaţi", a precizat Mang, adăugând că şefilor de instituţii susţinuţi de PSD li se cere să-şi facă singuri evaluarea activităţii desfăşurate, pe baza cărora sunt schimbaţi. "Le-am spus (driectorilor susţinuţi de PSD - n.r.) să nu-şi dea demisia, dar nu le-am spus să se îmbolnăvească. Îmi exprim profundul regret că un guvern interimar a trecut la astfel de măsuri. Conform contractelor de management, directorii nu pot fi schimbaţi decât cu un preaviz de 15 zile", a declarat liderul PSD Bihor, care a mai menţionat că democrat-liberalii au anunţat că vor găsi o metodă să-i schimbe pe directorii social-democraţi, chiar dacă sunt bolnavi. Pe de altă parte, Mang susţine că majoritatea directorilor au fost contactaţi de PD-L. "Majoritatea au primit oferta de a trece în PD-L, inclusiv şefi de ocoale. Până acolo au ajuns", a adăugat Ioan Mang.

 

Ionela Bruchental-Pop, vicepreşedinte AVAS
Ionela Bruchental-Pop a fost numită în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Valorificarea Activelor Statului. Fost deputat PD-L în mandatul 2004-2008, Ionela Bruchental-Pop a ocupat, pentru câteva luni, funcţia de comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu. Premierul Emil Boc a decis ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să fie condusă de către Aurelian Popa, membru PD-L, şeful Guvernului semnând deja decizia de numire a acestuia în funcţia de preşedinte AVAS. Aurelian Popa a fost prefect al judeţului Dâmboviţa, sprijinit de PD-L, până în martie 2008 cand a fost trecut de premierul Tăriceanu în postul de inspector guvernamental.


Propunere de modificare a legii referendumului
Senatorul UDMR Attila Cseke a anunţat că va depune o propunere legislativă de modificare a legii referendumului, astfel încât Guvernul să fie nevoit să întocmească un raport cu toate opiniile pro şi contra cu privire la subiectul referendumului, raport care să fie transmis cetăţenilor. "Guvernul Boc a modificat legea referendumului prin OUG 103/2 octombrie 2009, instituind mai multe reglementări noi, printre care şi obligaţia Parlamentului de a da punctul de vedere asupra referendumului iniţiat de preşedintele României în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea acestuia", a spus Cseke. Acesta a menţionat că, potrivit Ordonanţei, dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, preşedintele emite decretul, procedura considerându-se îndeplinită. Cseke va cere Guvernului să realizeze un raport explicativ şi să îl publice în Monitorul Oficial, dar şi să îl traducă în toate limbile minorităţilor oficiale şi să îl expedieze direct cetăţenilor cu drept de vot.

 

PSD vrea să sesizeze Curtea Constituţională
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că partidul din care face parte vrea să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la decretele emise de premierul Boc în cazul Dan Nica. Potrivit lui Mang, în primul decret era revocat din funcţie ministrul Administraţiei, Dan Nica, iar în cel de-al doilea era numit Vasile Blaga ca ministru interimar "în urma demiterii lui Nica". "Este fals. Dan Nica nu a fost demis, ci revocat. Conform Constituţiei, demiterea poate fi doar în caz de încălcare a legii, de cercetare penală, în caz de incompatibilitate etc. Potrivit aceleiaşi Constituţii, în caz de revocare nu există interimat, ci trebuie propus un nou ministru care trebuie aprobat de Parlament", a precizat liderul PSD Bihor. Pe de altă parte, Ioan Mang a menţionat faptul că noul Executiv trebuia oricum să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a fi validat, având în vedere că Legislativul "a votat un Guvern format din două partide, iar acum a rămas unul singur". Social-democratul susţine că Guverul Boc II este nelegitim tocmai pentru că nu beneficiază de o susţinere majoritară în Parlament şi pentru că s-a format prin încălcarea Constituţiei. Din acest motiv, Ioan Mang a anunţat că PSD va vota moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR, semnată şi de câţiva parlamentari PSD.