Campanie anticoplată în sănătate

La începutul săptămânii, parlamentarii de Bihor, Cseke Attila şi Akos Derzsi, au depus la Ministerul Sănătăţii, respectiv la comisiile de resort ale celor două camere ale Parlamentului României, dosarul cu cele peste 11.353 de semnături obţinute de la cetăţeni împotriva proiectului de introducere a sistemului de coplată în sănătate. În luna august, Uniunea Democrată Maghiară din România - Organizaţia Judeţeană Bihor a iniţiat o acţiune de strângere de semnături cu scopul de a exprima dezaprobarea privind plata sau coplata serviciilor medicale, până în prezent gratuite, cum ar fi consultaţia la medicul de familie sau medicul specialist. În scrisoarea ataşată semnăturilor se subliniază că subfinanţarea cronică a sistemului sanitar din România nu poate fi rezolvată prin introducerea plăţii unor servicii medicale care, până în prezent, au fost considerate gratuite. "Iniţiativa noastră este determinată de lipsa oricărei strategii în utilizarea sumelor care ar fi vărsate astfel în bugetul de stat, neprecizându-se destinaţia exactă a acestora în susţinerea îmbunătăţirii serviciilor medicale. Totodată, considerăm că introducerea unui asemenea sistem nu va aduce după sine decât agravarea birocraţiei şi în sistemul sanitar", se arată într-un comunicat de presă remis de cei doi parlamentari.

Prea mult timp liber pentru primar
Referitor la ultimele afirmaţii făcute de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, la adresa unor conducători de instituţii publice, atenţionându-i că le va supraveghea îndeaproape activitatea, Mircea Matei, secretarul general al PD-L, a conchis că edilul orădean are... "prea mult timp la dispoziţie". "Se pare că primarul Oradiei are suficient timp la dispoziţie că îşi permite să stea să urmărească activitatea inspectorului general şcolar şi a altor lideri democrat-liberali. Probabil că îşi face timp pentru astfel de activităţi când face naveta de la Oradea la Aleşd", a declarat Mircea Matei. Acesta a mai adăugat că Bolojan se comportă ca fiica lui de doi ani, care, atunci când i se ia jucăriile, începe să plângă. "M-am săturat de aceste văicăreli ale lui Bolojan. În plus, el vine şi susţine un director de şcoală din Vadu Crişului, probabil care are origini în Birtin, localitatea de baştină a lui Bolojan. Acesta se comportă ca şi cum ar fi schimbat o vale cu altă vale", a mai adăugat Matei.

Legea educaţiei, dezbătută la Oradea
Mâine, de la ora 14.00, în Sala Mare a Primăriei Oradea, va avea loc o dezbatere publică pe tema Legii educaţiei naţionale. Evenimentul este organizat de către parlamentarii PSD Bihor, Ioan Mang şi Ioan Roman, membri în Comisiile de Învaţământ din Senatul României, respectiv Camera Deputaţilor. Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, respectiv cel universitar, dar şi părinţii pot veni cu modificări la noul proiect de lege, modificări care vor fi susţinute de către cei doi demnitari în Comisiile de Învăţământ.

Propuneri pentru taxe şi impozite mai mici
Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, împreună cu deputatul Lucia Varga, organizează mâine, 10 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Bihor o dezbatere publică asupra unui proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri de reducere a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale în vederea creării de noi locuri de muncă, creşterii economice şi a menţinerii puterii de cumpărare. La acest eveniment vor lua parte parlamentarii bihoreni, dar şi reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ.