Administraţiile publice, cerşetoare la Bucureşti

Aflat într-o vizită de două zile în judeţul Bihor, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a început pregătirile pentru campania electorală din toamnă, el fiind candidatul UDMR la fotoliul de preşedinte al României. Potrivit lui Kelemen, programul electoral va fi finanlizat până la sfârşitul lunii septembrie. Printre proiectele pe care Kelemen Hunor le susţine se numără propunerea de modificare a Constituţiei, deoarece "funcţionarea statului trebuie regândită". "Statul român este hipercentralizat, fiind ineficient în cheltuirea banului public. Este un stat cheltuitor, risipitor, care nu răspunde necesităţilor cetăţenilor", susţine preşedintele executiv al UDMR. Acesta a mai precizat că, în prezent, comunităţile locale, reprezentate de administraţiile publice, au devenit "un fel de cerşetori ai banilor publici". "Ele produc banii, dar pentru orice proiect trebuie să meargă la Bucureşti să cerşească bani", a menţionat Kelemen. Acesta consideră că pentru reformarea Constituţiei României există două posibilităţi: fie printr-o descentralizare puternică, reală prin transferul către autorităţile locale atât a puterii, cât şi a resurselor financiare, fie printr-o regândire a regiunilor de dezvoltare.

Parlamentul - remorca goală a Guvernului
Candidatul UDMR la preşedinţia României, Kelemen Hunor, susţine că trebuie restabilit raportul între instituţiile statului. Mai exact, acesta consideră că, în prezent, Guvernul a preluat rolul Parlamentului, care a devenit "o remorcă aproape goală a Guvernului. Profesorul de drept constituţional Emil Boc vrea să facă din excepţie regulă prin asumarea răspunderii pentru toate legile. După coduri urmează Legea salarizării unice, Legea învăţământului şi codurile de proceduri". Pe de altă parte, Kelemen Hunor a declarat că actualul Guvern nu are nicio viziune în ceea ce priveşte ieşirea din criză. "Din păcate, actuala coaliţie de la guvernare funcţionează prost. Nu are grijă de cetăţeni. Nu-i interesează nimic decât propriile interese. Împrumutul de la FMI nu se regăseşte în investiţii, guvernanţii încercând doar să cheltuie aceşti bani pentru acoperirea deficitului bugetar, care este mult mai mare decât cel estimat la întocmirea bugetului", a mai adăugat Kelemen.

Alegeri interne în PSD Bihor
Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a estimat că până la sfârşitul lunii august se va finaliza alegerile interne de la nivelul tuturor organizaţiilor PSD din Oradea, astfel încât să poată fi aleasă conducerea organizaţiei municipale. "În Oradea vor fi 50 de organizaţii locale, grupate în funcţie de secţii de votare şi de colegii uninominale", a precizat Mang. Acesta a mai menţionat că tot în luna august vor avea loc alegeri interne şi la organizaţia municipală din Salonta. Pe de altă parte, odată finalizate alegerile interne în toate organizaţiile locale din judeţ, va fi convocată Conferinţa Judeţeană pentru desemnarea noii conduceri a filialei judeţene. Potrivit lui Mang, Conferinţa Judeţeană va avea loc în luna septembrie.

Împotriva sistemului de co-plată în sănătate
UDMR se declară împotriva introducerii sistemului de co-plată în plata serviciilor medicale. "Este inacceptabil ca, după ce la începutul anului s-a mărit contribuţia la CAS, acum să introduci sistemul de co-plată fără să se facă nimic în plus în sistemul medical. UDMR este împotriva introduceri acestei co-plăţi", a declarat, ieri, la Oradea, Kelemen Hunor, adăugând că reformarea sistemului sanitar ar trebui să se facă prin comasarea tuturor caselor de asigurări de sănătate, care va determina reducerea cheltuielilor de administraţie a sistemului. "În acest moment nici nu ştim ce servicii sunt decontate pentru asiguraţi. Eu susţin iniţiativa UDMR Bihor de strângere de semnături împotriva introducerii sistemului de co-plată. Sunt convins că dacă ne unim cu toţii vom putea bloca introducerea lui", a mai menţionat preşedintele executiv al UDMR.