Tokes şi-a încheiat rolul istoric în decembrie '89
Preşedintele filialei bihorene a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, consideră că declaraţiile prin care susţinea introducerea autonomiei teritoriale şi în judeţele Bihor şi Satu Mare îl plasează pe vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, în afara regulilor democratice ale statului de drept. "Recunoaştem importanţa istorică a personajului revoluţionar Laszlo Tokes, dar apreciem că domnia sa şi-a încheiat rolul istoric o dată cu sfârşitul revoluţiei din 1989", consideră Mihaela Bodonea. Aceasta a adăugat că Partidul Verde, singura formaţiune politică ecologistă din România afiliată la Verzii Europeni, susţine drepturile culturale ale persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale ca drepturi individuale, în sensul lor de drepturi ale omului, dar "nu poate fi de acord cu recunoaşterea unor drepturi colective pentru minorităţi naţionale", deoarece acestea au ca cbiectiv final legitimarea ideii de personalitate juridică în interiorul statelor. "Acceptarea dreptului la autodeterminare pentru minorităţi naţionale ar însemna recunoaşterea calităţii de subiect de drept internaţional pentru o anumită minoritate naţională, iar această fiiosofie este specifică sfârşitului primului război mondial", a mai menţionat preşedintele PV Bihor, care susţine că dreptul la autonomie teritorială pe criterii etnice ar constitui un prim pas spre formarea şi recunoaşterea unui "stat" format prin secesiune în interiorul statului român.

"Nu poţi inventa tot felul de autonomii aiuritoare"
Europarlamentarul PSD Corina Creţu susţine că noile declaraţii ale vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes confirmă temeinicia motivelor pentru care a cerut demiterea acestuia. "Nu poţi inventa tot felul de autonomii aiuritoare, care nu sunt decât unul şi acelaşi lucru: separatism pe criterii etnice, bazat pe ideea unei superiorităţi a maghiarilor în raport cu toţi ceilalţi. Europa are suficiente probleme legate de creşterea xenofobiei, a actelor rasiste, a discriminării unor minorităţi, fără să mai fie nevoie de «contribuţia» în materie a unui vicepreşedinte al Parlamentului European", mai subliniază Corina Creţu. În opinia europarlamentarului PSD, Tokes "şi-a pierdut, prin activitatea să înverşunată şi constantă din ultimii 20 de ani în slujba extremismului de sorginte horthystă, orice credibilitate şi orice drept de a arăta cu degetul şi de a lipi etichete gratuite, de genul «naţional-comunism» şi «naţionalist-şovinist»". "E ridicol că într-o ţară ce asigură asemenea standarde democratice minorităţilor naţionale să ţipe atât de strident tocmai un semănător de discordie inter-etnică", a declarat Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European.


Ministrul Baconschi s-a înscris în PDL
Ministrul de Externe Teodor Baconschi precizează într-o declaraţie că a aderat la PDL fiindcă acest partid "are nevoie de voci noi, de oameni capabili să fie purtătorii de mesaj ai României europene", adăugând că oamenii din generaţia sa "nu-şi mai permit luxul de a sta pe margine". Ministrul precizează că a făcut acest gest cu responsabilitate şi optimism, dorindu-şi reîmprospătarea formaţiunii politice. "Mă alătur PDL cu un sentiment de responsabilitate, cu optimism şi cu neclintită încredere în principiile dreptei. Mă asociez unui partid pe care-l vreau împrospătat şi modelat de valorile Partidului Popular European. Intru în politică într-un moment de mare dificultate economică, socială şi morală, dar port cu mine un îndreptăţit mesaj de speranţă", se arată în declaraţia remisă de ministrul de Externe. Ministrul spune că se lansează în dezbaterea politică internă "cu energia şi experienţa unei generaţii care crede că România merită mai mult".