România are o criză indigenă
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Andrei Marga, a susţinut, miercuri seara, în sala "Traian Moşoiu" o conferinţă cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la înfiinţarea PNL. Profesorul clujean a vorbit despre "Agenda actuală a României", prezenându-le celor din sală un discurs privind istoria crizei şi impactul asupra liberalismului ca doctrină, despre potenţialul liberalismului de a oferi soluţii la o criză. Potrivit lui Marga, suferim din cauza unei crize mai mult indigene, decât din cauza unei aşa-numite crize mondiale şi că ieşirea României din criză este îngreunată de cadrul instituţional din ţară, caracterizat chiar de Comisia Europeană ca fiind în "incapacitate administrativă". Adrian Marga a menţionat că, în România, există o criză de capital străin pentru investiţii, inclusiv cele absorbite din fonduri europene, o criză administrativă şi în funcţionarea instituţiilor statutului şi criza calificărilor profesionale. "Radiografia" făcută de prof. Marga mai arată că România are probleme de funcţionare a instituţiilor, se izolează pe plan internaţional, iar în ţară nu există securitate politică.
    
Ar trebui schimbat Guvernul
Liberalul Adrian Marga a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, că soluţia pentru ieşirea României din criza pe care o traversează este schimbarea actualului guvern cu unul condus de un independent şi care să conţină specialişti pentru fiecare domeniu de activitate. "Nici la ora actuală, autorităţile nu pot prezenta un plan pentru ieşirea din criză. Alternativa «ori tăiem salariile şi pensiile, ori intrăm în colaps» este falsă. Mai este o variantă: schimbarea actualei administraţii şi înlocuirea ei cu alta mai competentă. Reducerea cheltuielilor bugetare nu numai că produce mişcări sociale, dar nu este nici practică, pentru că determină scăderea consumului şi afectează relansarea economică", susţine Marga. Potrivit acestuia, ar trebui redus aparatul guvernamental, redusă birocraţia şi dar şi reducerea cu 50% a achiziţiilor publice.  

Textul moţiunii de cenzură, elaborat cu sindicatele
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că social-democraţii au început redactarea moţiunii de cenzură, text la care PNL nu va fi co-autor, fiind elaborat în colaborare cu reprezentanţii sindicatelor. Ponta a precizat că PSD va discuta cu liberalii pentru a sprijini această moţiune de cenzură. "Deja grupul de lucru a început să schiţeze această moţiune, mâine (vineri - n.r.) luăm deciziile pe text şi calendarul în care o vom depune", a declarat Victor Ponta, întrebat dacă liberalii vor fi co-autori. El a mai spus că PSD a luat decizia politică de a depune moţiunea de cenzură.