Blaga anunţă căderea Guvernului

Ministrul bihorean Vasile Blaga prevesteşte prăbuşirea Guvernului în septembrie. "Guvernul va cădea la începutul lunii viitoare, în condiţiile care PSD nu va fi de acord cu restructurarea aparatului de stat şi asumarea răspunderii Guvernului pe legile privind reforma", a afirmat secretarul general al PDL, Vasile Blaga, adăugând că, oricum, este nevoie de o remaniere a Cabinetului. "Dacă va fi necesar, banii din a doua tranşă a FMI vor merge şi pentru pensii şi salarii. Se poate face şi acest lucru, condiţia este ca noi să facem restructurarea aparatului de stat. Şi o vom face. Dacă PSD nu vrea, la începutul lunii septembrie, Guvernul cade", a afirmat Vasile Blaga. Liderul PD-L a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care asumarea răspunderii Guvernului pe aşa numitele legi de reformă - Legile educaţiei, Legea salarizării unice şi Legea sistemului de pensii - este estimată în perioada 5-15 septembrie.

PSD îşi acuză partenerii de guvernare

La rândul lor, social-democraţii îi acuză pe partenerii de guvernare de la PD-L de faptul că "asumarea răspunderii pe Legile educaţiei are o miză exclusiv politică. Nu reforma educaţiei este scopul partenerilor de coaliţie de la PD-L, ci să hărţuiască sistematic PSD şi să caute un nou pretext de ceartă", a afirmat ministrul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă. "PD-L vrea să facă testul Coaliţiei pe spatele elevilor şi profesorilor. Este nevoie de dezbatere pe Legile educaţiei, nu de asumarea răspunderii. Chiar colegii de coaliţie de la PD-L au afirmat, cu subiect şi predicat, că vor să pună Coaliţia în faţa unui test prin asumarea răspunderii pe aceste legi", a continuat Constantin Niţă. "Legile educaţiei au fost modificate de zeci de ori în ultimii ani. Trebuie găsită o formulă pe care să nu o mai schimbăm de la un Guvern la altul. Asemenea legi trebuie discutate cu toţi factorii implicaţi, nu pot fi adoptate prin asumarea răspunderii", a încheiat ministrul PSD.

Salarii îngheţate în 2010?

Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a declarat tot ieri că nu exclude îngheţarea pensiilor şi a salariilor în 2010, întrucât situaţia economică este, în continuare, "foarte grea". Niţă a refuzat, totodată, să răspundă unei întrebări care viza disponibilizarea a 10% dintre bugetari, conform negocierilor dintre FMI şi Guvern, potrivit unor informaţii apărute în presă.
"Nu comentez. Negocierile nu s-au finalizat, nu am calitatea să comentez", a declarat Niţă despre negocieri. El a arătat, însă, că PSD, în principiu, nu este de acord cu disponibilizările de salariaţi, fiind de părere că trebuie identificate alte măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor. PSD a cerut, în discuţiile cu FMI, să se renunţe la ideea disponibilizării a 150.000 de bugetari, au declarat surse din partid, care au precizat că negocierile vor continua şi azi. Social-democraţii au propus ca disponibilizarea să fie ultima variantă de reducere a cheltuielilor bugetare luată în calcul. Surse guvernamentale declarau, sâmbătă, că FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010, şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte.