Agenda politică
Marian Vanghelie, la Inand
Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, s-a aflat ieri într-o scurtă vizită în judeţul Bihor. Mai exact, acesta a participat la o întâlnire electorală în Inand, comuna Cefa, unde, duminică, vor avea loc alegeri parţiale pentru ocuparea fotoliului de primar. Prin vizita lui Vanghelie, social-democraţii bihoreni speră să mai câştige puncte în lupta cu democrat-liberalii. Aceştia din urmă au beneficiat, deja, de sprijinul a doi miniştri, cel al Culturii - Teodor Paleologu, respectiv ministrul Dezvoltării Durabile - Vasile Blaga.
Alegeri doar la municipiu
Biroul Permanent Naţional al PD-L Bihor a recomandat filialei judeţene să nu organizeze alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri. Decizia a fost luată luni şi comunicată de liderul partidului, Emil Boc. Pe de altă parte, alegerile pentru desemnarea unei noi conduceri a organizaţiei municipale vor avea loc conform programului stabilit. Astfel, sâmbătă, 28 martie, de la ora 11:00, la Filarmonica de Stat din Oradea, va avea loc şedinţa Consiliului de Coordonare Municipal. Delegaţii vor trebui să opteze între Nicuşor Lepădatu şi Mişu Jan Manolescu. Acesta din urmă deţine preşedinţia interimară a PD-L Oradea, după ce, în luna iunie a anului trecut, fostul Birou Permanent Local, în frunte cu Mircea Matei, a fost dizolvat.
"Mexicanii" din Cefa sunt şi ei oameni
Afirmaţiile făcute de secretarul general al PD-L Bihor cu privire la romii din comuna Cefa, numindu-i "mexicani" şi acuzându-i că-l sprijină pe candidatul PSD pentru câştigarea primăriei inclusiv prin transportarea oamenilor la birt unde li se oferă băuturi gratis, au deranjat comunitatea romă din Cefa. Aceasta consideră atitudinea lui Mircea Matei ca fiind discriminatorie. "În condiţiile în care Constituţia României garantează egalitatea şi condamnă discriminarea pe criterii etnice, romii din Cefa consideră că modul în care sunt trataţi de conducerea PD-L este demnă de condamnat şi că asociaţiile nongurvernamentale precum şi instituţiile statului ar trebui să ia atitudine în această privinţă. Comunitatea romă din Cefa a avut o atitudine demnă faţă de candidatul acestui partid şi nu a întreprins nici un fel de acte reprobabile. Simpatiile politice reprezintă de asemenea un drept garantat de Constituţie şi, indiferent de acest aspect, romii din Cefa sunt oameni şi ar trebui să fie trataţi ca atare de oricine, cu atât mai mult de un reprezentant al unui partid politic", se arată într-un comunicat de presă semnat de "romii din Cefa".
Kiss nu are contracandidaţi la şefia UDMR Bihor
Sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 10:00, la Centrul Cultural "Ady", are loc Adunarea Generală a UDMR Bihor, în cadrul căreia va fi aleasă noua conducere a filialei. Având în vedere că singurul care şi-a depus candidatura la preşedinţia UDMR Bihor este Alexandru Kiss, practic acesta va fi reales lider pentru încă patru ani. Tot sâmbătă, cei peste 250 de delegaţi vor alege atât Consiliul Reprezentanţilor Judeţeni, cât şi persoanele care vor participa la Congresul UDMR din 25 aprilie, din Cluj-Napoca. În Consiliul Reprezentanţilor vor intra aproximativ 120-130 de persoane, dintre care doar 45 sunt aleşi de Adunarea Generală, restul fiind parlamentari, membri UDMR Bihor în Consiliul Reprezentanţilor la nivel naţional, cei 54 de preşedinţi ai organizaţiilor locale, la care se adaugă locurile destinate tinerilor (15% din locuri). Preşedintele executiv al filialei va fi ales de către Consiliul Reprezentanţilor Judeţeni, care va fi convocat de preşedinte în maximum o lună de la Adunarea Generală.
Kiss, din păcate pentru UDMR, este precum politicienii români corupt şi incorect.