Alegeri în PNL Bihor - Doi candidaţi, două discursuri, un final previzibil
În mod previzibil, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a câştigat detaşat alegerile pentru şefia PNL Bihor, obţinând 586 din cele 735 voturi valabil exprimate. Contracandidata sa Lucia Varga, a cărei discurs a fost întrerupt de huiduieli şi vociferări, a fost votată de 149 dintre delegaţi. Funcţiile de prim-vicepreşedinte au revenit lui Gheorghe Carp şi lui Gavrilă Ghilea, care au obţinut mai multe voturi decât contracandidaţii lor – Călin Puia şi Ioan Şora.
În jur de 750 de liberali au participat miercuri, începând cu ora 17.00, la Conferinţa Judeţeană pentru alegerea noi conduceri a PNL Bihor. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar printre invitaţi s-au regăsit: Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu, candidatul la preşedinţia PNL, Ludovic Orban, şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Liderul PNL, Raluca Turcan, l-a lăudat pe Ilie Bolojan pentru modul în care conduce administraţia publică locală, considerând că acesta trebuia prezentat ca exemplu în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Pe de altă parte, Turcan l-a criticat pentru neincluderea Luciei Varga pe listele de la alegerile din noiembrie.
„Un om ca Lucia chiar nu avea loc pe liste? A ţinut de lipsa de coerenţă a celor care au bătut în cuie listele PNL. Sunt mulţi oameni buni, iar ea este un exemplu care ar fi putut să servească PNL cu profesionalism”, a menţionat Raluca Turcan, în condiţiile în care lista pentru alegeri a fost stabilită de Ilie Bolojan. Prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu a avut cuvinte de laudă pentru ambii candidaţi la şefia PNL Bihor, la fel şi Ludovic Orban. Înainte de discursurile candidaţilor, fostul preşedinte al PNL, Cornel Popa, a prezentat un raport de activitate, menţionând atât realizările filialei, cât şi cele făcute în calitate de deputat, senator şi preşedinte al CJ Bihor.
În discursul său, Ilie Bolojan s-a axat pe proiectele pe care le are în vedere în cazul în care liberalii prezenţi în sală îi acordă votul de încredere. Astfel, el a menţionat că vizează atât păstrarea Primăriei Oradea în mâinile PNL, cât şi câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean. Potrivit lui Bolojan, acest lucru se poate face prin „consolidarea internă şi reînnoirea PNL şi administrarea eficientă unde avem primari”. „Trebuie să facem ce nu am mai făcut până acum. Am pus becuri pe străzi, am asfaltat străzi, dar pe unele străzi oamenii nu se leagă la apă că nu au bani, iar şcolile îşi restrâng activitatea pentru că nu mai au copii. Trebuie să gândim o bursă a caselor de vânzare la sate şi să atragem firme care să ofere locuri de muncă în mediul rural. Când intri într-o localitate trebuie să se vadă că e un primar liberal”, a menţionat Bolojan. El s-a referit şi la situaţia din CJ Bihor, considerând că pentru pierderea preşedinţiei acestei instituţii de vină este trădarea aliatului tradiţional, UDMR.
„Ne-au trădat şi acum se lamentează”
„Am pierdut CJ datorită trădării liderilor UDMR Bihor, care tot ei ne-au rugat înainte să îi menţinem în coaliţie, iar acum se lamentează că nu sunt în stare să facă ceea ce ar trebui să facă pentru că nu au suficiente voturi”, a afirmat Ilie Bolojan. Pentru alegerile locale viitoare, el a propus ca stabilirea consilierilor judeţeni să fie făcute pe zone. „Practic, intri în Consiliul Judeţean dacă aduci voturi din zona ta”, le-a transmis Bolojan celor din sală. În discursul său, Bolojan s-a referit şi la alegerile pentru şefia PNL, menţionând că nu ştie cum ar trebui să fie partidul, dar în niciun caz nu trebuie să fie slab. „Nu e corect ca primarii noştri care au proiecte bune să nu fie finanţaţi pentru că nu sunt din partidul care trebuie. Ştiu pe cine nu ar trebui să votăm. N-ar trebui să votăm oameni care nu îşi asumă răspunderea, oameni care se duc seară de seară la televizor dar n-au niciun proiect şi oameni care, făcând scandal în PNL, cred că ne ajută”, a mai menţionat fostul secretar general al PNL.
Bun în administraţie, slab în politică
După Bolojan, a venit rândul Luciei Varga să vorbească în faţa celor peste 700 de delegaţi, pentru a-i convinge să o voteze. Ea l-a acuzat direct pe Ilie Bolojan pentru faptul că, la alegerile parlamentare, a fost nevoită să candideze pe un loc semieligibil la Constanţa, din cauză că liderul liberal a refuzat să-i ofere un loc eligibil în Bihor. „Prin gări şi aeroporturi, cu bagajele după mine şi sufletul amar, m-am întrebat cu ce am greşit. Oare nu am făcut destul?”, a menţionat Varga, adăugând „mi-am dat seama: nu partidul m-a pedepsit, m-au pedepsit oameni care m-au simţit incomodă, că am avut curajul să spun ce nu merge bine în PNL”. De asemenea, ea a afirmat că Ilie Bolojan pe care îl consideră un foarte bun om de administraţie şi care „ar fi bun chiar prim-ministru”, însă nu se pricepe la politică. „Când vine vorba de politică, nu vorbim numai de cifre, străzi asfaltate şi proiecte, ci şi de solidaritate între oameni, empatie, grijă faţă de cel de lângă noi. Domnul Bolojan, ca om politic, a pierdut toate bătăliile electorale de când a luat preşedinţia PNL Bihor. Scuze, de când şi-a dat preşedinţia PNL Bihor!”, a afirmat Lucia Varga, încerând să se facă auzită peste corul de huiduieli ale susţinătorilor lui Ilie Bolojan, nemulţumiţi că acesta este criticat. Au fost voci din sală care i-au spus Luciei Varga că acesta nu este un discurs şi au întrebat-o care îi sunt proiectele şi i-au recomandat să nu se lege de „domnul primar”. Varga a continuat, însă, atacul la adresa lui Ilie Bolojan, acuzând faptul că a pierdut preşedinţia CJ Bihor pentru că nu ştie să negocieze. De altfel, ea a remarcat faptul că, pentru prima dată, la Conferinţa Judeţeană a PNL Bihor nu participă niciun reprezentant de la alte partide politice. Lucia Varga l-a mai acuzat pe Bolojan că a „înroşit” Bihorul, dar şi România, având în vedere că în perioada alegerilor era secretar general al PNL. Printre propuneri, Varga a menţionat că PNL trebuie să-i înmâneze lui Cornel Popa titlul de preşedinte de onoare pentru munca de 16 ani din partid. De asemenea, ea a atras atenţia că PNL poate deveni o forţă „numai dacă este condus de un preşedinte echilibrat”, care ia decizii după ce se consultă cu membrii de partid. „Trebuie un preşedinte care nu dezbină, ci uneşte, care construieşte, care va aduce încrederea şi entuziasmul. Avem nevoie de un preşedinte care să reinstaureze meritocraţia în acest partid. Eu vă promit că voi fi un astfel de preşedinte”, a menţionat, în încheiere, Lucia Varga. Ca răspuns, în sală s-a scandat „Bolojan! Bolojan!”.
Locotenenţii Carp şi Ghilea
După discursurile candidaţilor la funcţiile de prim-vicepreşedinte - Gheorghe Carp, Gavrilă Ghilea, Călin Puia şi Ioan Şora - a urmat procesul de vot. În urma scrutinului, Ilie Bolojan a câştigat funcţia de preşedinte cu aproape 80% din voturile valabil exprimate (586 din 735), în timp ce pentru Lucia Varga au votat doar 149 dintre delegaţii liberali. În ceea ce priveşte funcţiile de prim-vicepreşedinte, au câştigat, tot previzibil, cei doi susţinuţi de Ilie Bolojan - managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, (423 din cele 715 voturi valabil exprimate) şi deputatul Gavrilă Ghilea (397 voturi). Ceilalţi doi candidaţi, şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, respectiv primarul de Pomezeu, Ioan Şora, au primit 298, respectiv 185 voturi. Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte au candidat opt liberali, astfel că toţi au fost aleşi: Liviu Andrica, Florin Birta, Călin Gal, Kiss Janos, Sebastian Lascu, Ioan Mărcuş, Mihai Sferle şi Ioan Todoca. Cele mai multe voturi le-au obţinut Florin Birta şi Liviu Andrica, ceea ce nu este o surpriză având în vedere că organizaţia de Oradea, pe care cei doi o conduc, a avut cei mai mulţi delegaţi. În ceea ce priveşte membrii Biroului Permanent Judeţean, pentru cele 15 funcţii s-au înscris 16 candidaţi. Cele mai multe voturi le-a avut primarul Şteiului, Iulian Balaj - 462, iar cele mai puţine medicul Carmen Pantiş - 271 voturi. În aceste condiţii, cei 15 membri ai BPJ sunt: Iulian Balaj, Nicolae Bodea, Sorin Buhaş, Ioan Câmpan, Dacian Foncea, Ionuţ Lazăr, Petru Mlendea, Constantin Neniu, Adrian Petroi, Florin Porge, Ancuţa Şchiop, Teodor Suciu, Iulius Timar, Silviu Toda şi Mihai Toderici.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.