Autoritatea Naţională de Control a fost... botezată
Autoritatea Naţionalã de Control va avea un număr maxim de 70 posturi, exclusiv cele aferente demnitarilor, a decis Guvernul, în această săptămână, prin aprobarea organigramei acestei instituţii. Pe lângă ministrul delegat pentru Control va funcţiona un consiliu compus din conducătorii autorităţilor de control aflate în subordinea sau coordonarea Autorităţii.
Consiliul se va întruni cel puţin o datã pe lună, la cererea ministrului delegat sau a persoanei desemnate de acesta. Autoritatea Naţională de Control va prelua în subordine Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda Financiară, precum şi structurile din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor care desfăşoară acţiuni de inspecţie vamală şi de control vamal ulterior.
VÂNTUL SCHIMBĂRII BATE LA PORŢILE VĂMILOR ŞI GĂRZII FINACIARE
Actele normative de reorganizare a Gărzii Financiare şi a structurilor Direcţiei Generale a Vămilor vor fi elaborate de Autoritatea Naţională de Control şi Ministerul Finanţelor Publice pînă la 29 iulie, urmând ca, până la acea dată, aceste structuri să rămână în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.
Ministrul delegat Ionel Blănculescu va coordona activităţile de control operativ din cadrul Gărzii Financiare, exclusiv stabilirea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetare sau soluţionarea contestaţiilor, precum şi activitatea de inspecţie vamală şi de control vamal ulterior din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, cu excepţia celor privind stabilirea şi încasarea drepturilor de import.
Blănculescu va coordona, totodată, activitatea Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice, care îşi va schimba denumirea în Agenţia Naţională de Control al Exporturilor, din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, a Inspecţiei Muncii, aflată în subordinea Ministerului Muncii, a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, precum şi activitatea de inspecţie sanitară şi de poliţie sanitar-veterinară din cadrul Ministerului Sănătăţii, respectiv al Ministerului Agriculturii. Autoritatea Naţională de Control va verifica şi activitatea caselor de asigurări de sănătate şi a furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi materiale sanitare.
CORPUL DE CONTROL AL GUVERNULUI ÎN LOCUL CELUI AL PREMIERULUI
În subordinea Autorităţii va funcţiona şi Corpul de Control al Guvernului, ce va prelua atribuţiile şi personalul Corpului de Control al premierului, care se desfiinţează, precum şi atribuţia de coordonare a corpurilor de control din ministere şi celelalte instituţii din administraţia publică centrală. Corpul de Control al Guvernului îşi va păstra autonomia funcţională şi decizională în ceea ce priveşte coordonarea luptei antifraudă şi de protejare în România a intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Finanţarea activităţii Autorităţii va fi asigurată de la bugetul de stat, ministrul delegat pentru control având calitatea de ordonator principal de credite pentru bugetul aparatului propriu al Autorităţii şi pentru instituţiile de control din subordine.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.