Averile declarate ale consilierilor locali la început de mandat
Unii dintre noii consilieri locali orădeni s-au grăbit, chiar înainte de a-şi depune jurământul, să se achite de obligaţia legală privind declararea bunurilor deţinute la data preluării mandatului. Primii aleşi care şi-au înregistrat la secretariatul Consiliului Local Oradea declaraţia de avere, precum şi cea de interese sunt cei zece consilieri liberali şi cei trei social-democraţi. Celorlalţi 14 consilieri locali li s-a adus la cunoştinţă că au obligaţia ca în 15 zile de la validare să-şi facă publice, la rândul lor, averea deţinută.
Noul viceprimar al Oradiei, Gheorghe Carp, deţinător al funcţiei de manager al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", are în proprietate un singur apartament, niciun teren şi niciun autoturism, conform declaraţiei sale de avere. În schimb, are o datorie de 8.000 euro, scadentă anul viitor. În calitate de manager a câştigat în ultimul an 42.000 lei, iar ca şef lucrări la Facultatea de Medicină, alţi 13.000 lei. Totodată, potrivit declaraţiei de interese, viceprimarul Carp este acţionar la SC Alies Impex.
Florica Cherecheş, care deţine pentru prima dată calitatea de consilier local, ocupă funcţia de director executiv în cadrul Asociaţiei Integra. Familia acesteia deţine în Oradea un teren intravilan de 550 mp, achiziţionat în 2008, de asemenea, mai are trecută în declaraţia de avere o casă de locuit, tot în municipiu, în suprafaţă de 440 mp. Cherecheş a realizat în funcţia de director executiv pe care o ocupă un venit anual de 25.814 lei.
Romulus Cosma, care a ocupat funcţia de şef la cabinetul fostului senator Radu Ţârle, deţine în Oradea un apartament de 64 mp şi este proprietarul unui Ford Mondeo. Acesta deţine acţiuni în valoare de 12.250 lei la societatea Turbomecanica SA. Anul trecut a realizat un venit de 14.450 ca şef de birou, iar de la Universitatea Oradea a încasat 3.600 lei, la care se adaugă 900 lei din dividende. Romulus Cosma deţine, potrivit declaraţiei de avere, calitatea de asociat şi membru director la Asociaţia Societatea Juridică Vox Legis.
Avocatul Ioan Cupşa deţine împreună cu familia trei apartamente în Oradea, în suprafaţă de 96, 35, respectiv 70 mp. Totodată, conform declaraţiei sale de avere, are în proprietate două autoturisme - un VW Passat şi un Renault Megane. De asemenea, are deschise două depozite, unul din 2005, în valoare de 35.000 euro, şi altul din 2008, în valoare de 18.000 euro. Deşi avocat de meserie, la capitolul "venituri realizate în ultimul an fiscal" Cupşa nu a completat această secţiune aşa cum prevede legea, el omiţând să-şi treacă propriul venit realizat. Mai mult, avocatul Cupşa nu şi-a completat nici declaraţia de interese.
Octavian Dan, consilier juridic la SC Pentacris Grup, nu are în proprietate niciun teren, apartament sau autoturism, conform declaraţiei sale de avere. Singurul venit înregistrat de acesta este cel din activitatea de consilier juridic, în ultimul an fiscal obţinând 7.832 lei, adică nici 653 lei/lună! Potrivit declaraţiei de interese, acesta deţine calitatea de asociat la SC Pentacris Grup, SC Intremedia Grup, Sc Pentapro, SC Saer, SC Endesa Ser, SC Novitate SRl şi SC Italmedia SRL, precum şi calitatea de administrator la Pentacris Grup, Pentapro, SC Progesa&Parteners, SC Saer SRL, SC Endesa Ser SRL şi Italmedia SRL.
Ioan Felea, profesor universitar, are trecut în declaraţia de avere un teren agricol de 2000 mp, situat în Cihei. De asemenea, deţine o casă în suprafaţă de 300 mp şi un spaţiu pentru proiectare şi producţie de 200 mp. Felea are patru depozite bancare, în valoare de 118497 lei, şi 5.362 euro. Felea deţine părţi sociale la SC Electro Plus şi Sc Energo Print. Ca profesor universitar, anul trecut a realizat un venit de 81.128 lei, iar în calitate de cercetător, alţi 18.425 lei. Anul trecut, Ioan Felea a mai obţinut 26.000 lei, în urma calităţii sale de asociat la SC Electro Plus, şi alţi 28.600, ca asociat la Energo Print, iar ca persoană fizică autorizată a mai câştigat 11.500 lei. Ioan Felea este unul dintre consilierii PNL care, în cursul anului trecut, a derulat afaceri cu Primăria Oradea. Astfel, în 2007, Administraţia Imobiliară Oradea a încredinţat firmei SC Electro Plus, la care Felea este asociat, un contract care avea ca obiect elaborarea proiectului tehnic la Grădiniţa nr. 52. Valoarea contractului s-a ridicat la suma de 7.556 lei. Potrivit declaraţiilor făcute de noul primar, Ilie Bolojan, pentru Felea acesta va fi ultimul contract încheiat cu vreo administraţie publică locală, Bolojan exprimându-se împotriva consilierilor care au afeceri cu instituţiile statului.
Adriana Lipoveanu deţine funcţia de inspector şef în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor. Aceasta deţine un teren intravilan în Paleu, de 800 mp, şi unul de 357 mp, în Oradea, precum şi un apartament şi un autoturism Daewoo. Adriana Lipovean mai are, potrivit declaraţiei de avere, deschis un depozit bancar în valoare de 74.000 euro şi un fond de investiţii în valoare de 21.000 lei. De asemenea, are calitatea de asociat la SC Proiect Bihor SA, SC Crişul Supermarket şi SC Ana Pantiş SA. Anul trecut a realizat un venit de 50.300 lei ca inspector şef, iar din dividende a obţinut 2.970 lei, precum şi alţi 8.400 lei dintr-un contract de administrare.
Consilierul Mihai Manea, singurul din vechea gardă, are în proprietate în Oradea 0,82 ha de livezi, 0,05 ha de teren intravilan, iar la Vârtop deţine 0,05 ha de păşune. Manea deţine în Oradea o casă de locuit, trei apartamente, o garsonieră, iar la Vârtop, o casă de vacanţă. Potrivit declaraţiei de avere, nu are niciun depozit, în schimb are datorii de 100.000 euro. În calitate de director executiv la SC Perind a obţinut un venit anual de 129.600 lei, dividende în valoare de 15.000 lei, precum şi alţi 42.000 lei în calitate de cenzor. Totodată, consilierul PNL a mai obţinut 2.000 lei din vânzare de fructe şi alţi 8.022 lei, reprezentând indemnizaţia de consilier local. Mihai Manea deţine calitatea de director executiv la Perind SA, precum şi pe cea de cenzor la SC Plastor.
Dorel Tifor, fostul director al Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", are în proprietate un apartament, iar în bancă - 72.000 lei. Singurul său venit a fost cel obţinut din funcţia de profesor, care s-a ridicat la suma de 24.334 lei.
Actorul Daniel Vulcu este proprietarul a 1.000 mp teren intravilan în Oradea şi a două terenuri agricole în judeţul Sibiu, în suprafaţă de 13.400 mp. De asemenea, Vulcu are, din acest an, şi o casă de locuit. Totodată, mai are trecute în declaraţia de avere două autoturisme şi datorii de 33.500 euro. Ca actor la Teatrul de Stat a obţinut un venit de 19.718 lei şi alţi 3.706 ca regizor. Venitul familiei Vulcu s-a mai rotunjit şi cu cei 1.785 lei obţinuţi din dividendele deţinute la SC Fama Ed SRL, unde Daniel Vulcu este şi administrator.
Pavel Mercea, director la Biadrisanda SRL, deţine un teren intravilan de 500 mp la Ginta, alţi 1.000 mp la Coada Lacului şi 2 ha de teren agricol la Sărand. Mercea mai deţine un apartament în Oradea, anul trecut obţinând un venit de 52.000 lei.
Ovidiu Mureşan deţine funcţia de supervizor la Romtelecom, iar potrivit declaraţiei sale de avere, acesta are în proprietate un apartament şi un autoturism Logan. De asemenea, are un cont în valoare de 49.000 euro, dar şi o datorie de 10.000 euro. Anul trecut venitul său salarial s-a ridicat la 36.000 lei.
Cel de-al treilea consilier PSD, Bogdan Hossu, nu deţine nicio proprietate şi niciun cont în bancă. Anul trecut a realizat 12.383 lei ca expert parlamentar şi alţi 1.307 lei din activitatea de agent pensii private.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.