Edilul comunei Sârbi, Nicolae Ghiuro, şi consilierii locali pregătesc schimbarea viceprimarului Gavril Ghiurău. Evenimentul urmează să aibă loc în cadrul şedinţei Consiliului Local de mâine, 29 iulie. Edilul şef îl acuză pe viceprimar că nu s-a implicat deloc în activitatea primăriei, în timp ce Ghiurău acuză că primarul nu l-a mai plătit din luna mai a anului trecut. De altfel, cei doi şi-au reglat conturile în instanţă, care i-a dat câştig de cauză viceprimarului.

 

Conflictul dintre primarul Nicolae Ghiuro şi viceprimarul Gavril Ghiurău din comuna Sârbi a început imediat după alegerile locale din anul 2008. "În luna august 2008, am avut 15 zile neplătite, primarul motivând că nu am semnat condica de prezenţă. M-am adresat instanţei, care mi-a dat câştig de cauză. Primarul a refuzat să pună în aplicare decizia instanţei, invocând Ordonanţa 71, prin care se prevede reeşalonarea plăţii. În aceste condiţii, ar urma să primesc banii abia începând din anul 2012", a precizat viceprimarul, care susţine că ordonanţa respectivă se referă doar la plata sporurilor câştigate în instanţă. "Nepunerea în aplicare a sentinţei judecătoreşti este un abuz", a mai adăugat Ghiurău. Pe de altă parte, acesta a menţionat că anul trecut primarul Nicolae Ghiro a dat o dispoziţie prin care i-a retras atribuţiile. "Am o sentinţă de suspendare a dispoziţiei primarului. Am depus în data de 24 mai 2010 o cerere la Primărie prin care solicitam punerea în aplicare a sentinţei Curţii de Apel. Primarul mi-a emis o hârtie cu fişa postului. Mi-a dat în atribuţii să mă ocup de o lucrare, pe care însă nu a mai plătit-o, pentru că am semnat eu", susţine Ghiurău. Pe de altă parte, viceprimarul susţine că nu a mai fost plătit din momentul în care i-au fost retrase atribuţiile, adică de la sfâritul lunii mai a anului trecut. "Nu a avut niciun act administrativ pe baza căruia mi-a reţinut plata. Chiar dacă îmi sunt retrase atribuţiile, eu rămân viceprimar. Dacă era nemulţumit de munca mea, trebuia să înceapă cu mustrare, avertisment şi diminuarea indemnizaţiei", a afirmat viceprimarul. De asemenea, acesta îl acuză pe edilul şef că nu pune în aplicare hotărârile Consiliului Local şi nu a prezentat raportul anual privind situaţia economico-financiară a comunei. Tot Ghiurău a sesizat Prefectura Bihor cu privire la faptul că primarul a acordat consilierului său personal dreptul de a contrasemna procesele verbale şi hotărârile de Consiliu. În acest caz, Prefectura a dat aviz de nelegalitate, dar a avizat favorabil o parte din hotărârile contrasemnate de acesta. Mai mult, viceprimarul acuză că şedinţa de Consiliu din luna iunie a fost convocată fără să fie semnată de secretar, scopul fiind "să facă şmecherii, să fure bani". "În luna mai am votat o rectificare a bugetului, iar în luna iunie s-a votat o altă hotărâre pentru aceeaşi sumă", a afirmat Gavril Ghiurău. Acesta a reclamat neregulile constatate la nivelul Primăriei Sârbi atât la Prefectura Bihor, cât şi la Direcţia Finanţelor Publice şi la APIA.

Ca răspuns la acuzaţiile aduse de viceprimar, edilul şef al comunei Sârbi susţine că Ghiurău "este cunoscut ca procesoman". "Nu l-am plătit pentru că i-am retras atribuţiile. Suntem în instanţă pentru rezolvarea acestei probleme. Nu ştiu în ce stadiu suntem cu procesul, el participă la toate şedinţele. Nu a muncit nimic pentru banii ăia. Nu a făcut nimic pentru comună. Joi va avea loc şedinţa Consiliului Local, iar pe ordinea de zi se află demiterea lui. Există majoritatea necesară să-l dăm jos, pentru că şi consilierii au văzut cu ce se ocupă viceprimarul - doar cu reclamaţii", a afirmat primarul Nicolae Ghiuro. Acesta a recunoscut că nu a pus, încă, în aplicare sentinţa privind plata celor 15 zile din august 2008, dar că Ordonanţa 71 îi permite să reeşaloneze plata datorată: 34% în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014.

 

Ghiuro susţine că în urma reclamaţiilor făcute de viceprimar, Finanţele au blocat bugetul comunei. Mai mult, primarul susţine că atât viceprimarul, cât şi secretarul (n.r. - fostul primar Aurel Ţica) sunt nemulţumiţi de faptul că aleşii locali au reziliat contractul cu o firmă de zootehnie din localitate. "Prin HCL au fost concesionate 2 ha de teren acestei firme pe timpul fostului primar. Ei au făcut însă un contract de concesiune pe o suprafaţă de 13 ha. Hotărârea a fost revocată în şedinţa din luna iunie, la care cei doi nu s-au prezentat", a afirmat primarul.