Guvernul a finalizat proiectele de lege pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament. Acestea includ reducerile care vor fi aplicate bugetarilor, pensionarilor şi şomerilor şi care sunt valabile în perioada 1 iunie 2010 - 1 ianuarie 2011. Cele două legi care prevăd măsurile de austeritate din scrisoarea către FMI sunt Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi Legea privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

 

Proiectul de lege privind restabilirea echilibrului bugetar stipulează, în principal, că cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale se diminuează cu 25%. În situaţia în care în urma acestei diminuări rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei. Se reduc cu 25% şi drepturile de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora. Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare prevede decontarea integral de la buget, se reduce cu 25%.

 

 

Pensii şi indemnizaţii de şomaj mai mici cu 15%

Documentul abrogă însă şi articolul 27 din Legea bugetului de stat pe anul 2010, care stabileşte că în acest an nivelul pensiei sociale minime garantate este de 350 lei. Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei. Începând cu data intrării în vigoare a legii, Casa Naţională de Pensii nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010 şi nu se mai acordă ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă. În sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj, precum şi drepturile băneşti care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj în funcţie de cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilită (cum ar fi, spre exemplu, prime acordate şomerilor care se angajează înainte de expirarea perioadei de şomaj, prima de încadrare la absolvenţi sau prima de încadrare pentru persoane care se angajează la o distanţă mai mare de 50 km de locul de domiciliu) se diminuează cu 15%. Cuantumul drepturilor băneşti, acordate sau suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective se diminuează cu 15%. Începând cu data intrării în vigoare a legii, se reduce cu 25% şi sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical.

 

 

Pensiile speciale vor fi recalculate

Potrivit proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi vor fi recalculate în 30 de zile, în timp ce pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni. Tot în maximum 30 de zile vor fi recalculate şi pensiile de serviciu ale procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, pensiile celor din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular şi ale funcţionarilor publici parlamentari. Într-un interval de trei ani vor fi verificate condiţiile de încadrare în grad de invaliditate a pensionarilor aflaţi în evidenţă. Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii 19/2000, acelaşi sistem urmând să fie aplicat şi pentru pensiile anticipate de serviciu, de invaliditate şi de urmaş.

 

 

Se elimină plăţile compensatorii

Revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun şi pe cale ferată, sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-născuţi va fi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc plăţi compensatorii. Sistarea facilităţilor este prevăzută în proiectul de reducere a cheltuielilor bugetare pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea. Documentele pentru transport acordate până în prezent revoluţionarilor şi urmaşilor eroilor-martiri nu vor mai putea fi utilizate. Plăţile compensatorii vor fi eliminate inclusiv pentru angajaţii disponibilizaţi din industria militară şi sectorul feroviar. Va fi eliminată şi prevederea care permite ca din bugetul asigurărilor pentru şomaj să fie subvenţionate cheltuielile cu angajarea temporară a şomerilor pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale.

 

Indemnizaţiile pentru mame, minim 600 lei

Reducerea cu 15% a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, conform legii Guvernului, astfel că se reduc inclusiv indemnizaţiile plafonate la 4.000 lei. "Indemnizaţia maximală pentru mame devine astfel 3.400 lei. În cazul în care după aplicarea reducerii cu 15% suma rezultată este sub 600 lei, se va acorda indemnizaţia de 600 lei", a spus consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul Vass. La aceasta se adaugă alocaţia copilului de 200 lei, care rămâne nemodificată pentru primii doi ani ai copilului şi de 42 lei ulterior.