Aleşi pentru prima dată prin vot uninominal, parlamentarii bihoreni au încheiat trei sesiuni de la preluarea mandatelor. Activitatea lor a fost analizată inclusiv în ultimul raport de monitorizare prezentat de Institutul de Politici Publice, care a remarcat că senatorul Ioan Mang şi deputatul Ştefan Seremi sunt printre parlamentarii cu cele mai puţine luări de cuvânt în plen. De asemenea, Octavian Bot figurează printre parlamentarii cu o activitate redusă în legislativ, având şi o rată scăzută a participării la voturile finale din plen. Pe de altă parte, premiantul primului an de mandat, senatorul Cseke Attila, a renunţat la atitudinea critică la adresa Executivului, odată cu intrarea UDMR la guvernare, Cseke fiind, de altfel, răsplătit cu fotoliul de ministru al Sănătăţii.

 

Dacă, la preluarea mandatului, parlamentarii UDMR anunţau că vor susţine periodic conferinţe de presă pentru a le comunica celor care i-au trimis în Legislativ despre activitatea depusă în Parlament, deputatul Derzsi Akos, ales în Colegiul 1 - Marghita, ca de altfel şi colega sa Peto Csilla, aleasă în Colegiul 8 - Oradea, a fost mai mult discret în această privinţă. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Derzsi, membru în comisia pentru sănătate şi familie, a avut 10 luări de cuvânt în plen, a susţinut patru declaraţii politice şi a adresat o interpelare ministrului Educaţiei. Trebuie precizat că toate acestea au fost susţinute în anul 2009, când UDMR nu făcea parte din arcul guvernamental, atitudinea sa critică la adresa Executivului fiind inexistentă în această ultimă sesiune parlamentară. Pe de altă parte, numărul propunerilor legislative iniţiate şi a amendamentelor la diferite legi a ajuns la 22, dublu faţă de sfârşitul anului trecut.

Colegiul uninominal 2 - zona Săcueni este reprezentat de deputatul UDMR Lakatos Petru, unul dintre cei mai activi deputaţi bihoreni. Lakatos face parte din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, iar anul trecut, când se afla în opoziţie, a fost membru în trei comisii parlamentare de anchetă: comisia pentru verificarea situaţiei Societăţii Comerciale "Nicolina" S.A. şi a modului în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a gestionat activele acesteia în perioada ianuarie 2005 - decembrie 2008, comisia pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura doamnei ministru Monica Iacob-Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului, respectiv comisia pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României. În cele trei sesiuni parlamentare, deputatul UDMR a luat cuvântul în plen de 46 de ori, din care 12 în acest an (trei dintre ele în care a susţinut punctul de vedere al UDMR în probleme economice), a susţinut cinci declaraţii politice şi a avut 9 amendamente şi propuneri legislative.

Deputatul PNL Lucia-Ana Varga, reprezintă în Parlament Colegiul uninominal 3 - zona Aleşd, fiind membră în comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, respectiv în comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. A luat cuvântul în plen de 48 de ori, dintre care 24 în această sesiune parlamentară. De asemenea, a susţinut 28 de declaraţii politice, 14 în sesiunea primăvară-vară 2010. Totodată, a avut 17 propuneri legislative, respectiv amendamente depuse, dintre care trei în acest an: pentru modificarea OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009, pentru sprijinirea agenţilor economici şi autorităţilor locale în vederea realizării obligaţiilor de mediu scadente în perioada 2009-2010, respectiv propunere pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2009 privind pescuitul şi acvacultura. De asemenea, a adresat 33 de interpelări şi întrebări membrilor Guvernului, dintre care 20 în acest an, fiind semnatară şi a 11 moţiuni.

Deputatul Nicolae Jolţa (PNL), ales în colegiul uninominal 4 - zona Beiuş-Ştei, este membru în comisia pentru industrii şi servicii. Este unul dintre parlamentarii bihoreni cu cele mai puţine apariţii publice, acesta evitând să dea ochii cu presa de la preluarea mandatului. În cele trei sesiuni parlamentare, a avut 12 luări de cuvânt în plen şi a susţinut 10 declaraţii politice. Numărul declaraţiilor politice susţinute a crescut simţitor în acest an. Astfel, dacă pe parcursul celor două sesiuni din anul 2009 Jolţa a avut doar două poziţii în plen, cu privire la criza economică şi situaţia drumurilor, în 2010 a avut opt astfel de intervenţii. De asemenea, şi-a pus semnătura pe propuneri legislative şi a mai adresat patru întrebări şi interpelări miniştrilor.

Colegiul uninominal 5 - zona Ceica-Holod este reprezentat în Parlament de deputatul Ştefan Seremi (PDL), membru în comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. Acesta a reuşit performanţa ca, în mai bine de un an şi şase luni, să vorbească în plenul Camerei o singură dată, la depunerea jurământului. Singurul domeniu în care stă cât de cât mai bine este cel al iniţiativelor parlamentare, respectiv amendamentelor depuse, acesta fiind cosemnatar pe 17 astfel de propuneri. Pe de altă parte, Ştefan Seremi a reuşit, în acest an, să preia conducerea filialei judeţene a PDL fără ca măcar "să dea concurs pe post". El a beneficiat de demisia fostului lider, senatorul Petru Filip, deranjat că are parte, în sfârşit, de o concurenţă deschisă în interiorul partidului.

Deputatul PSD Ioan Sorin Roman, ales în colegiul uninominal 6 - zona Salonta, este membru în comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, precum şi în comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. A avut şase luări de cuvânt în plen, cinci în acest an, şi a susţinut patru declaraţii politice, adresând, totodată, 12 întrebări şi interpelări miniştrilor. Pe de altă parte, a fost cosemnatar la 24 propuneri legislative, jumătate dintre ele fiind depuse în această sesiune parlamentară. De asemenea, Ioan Sorin Roman s-a numărat printre semnatarii a trei moţiuni.

(va urma)