Consilierii locali din comuna Sârbi au adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute, o hotărâre prin care l-au demis pe Gavril Ghiurău din funcţia de viceprimar. Acesta susţine că hotărârea nu este legală, proiectul neavând avizul comisiei de specialitate pentru a putea fi pus pe ordinea de zi a Consiliului Local. Mai mult, Ghiurău a menţionat că, dacă nu se revine asupra hotărârii, o va ataca în contencios administrativ.

Neînţelegerile dintre primarul şi viceprimarul comunei Sârbi, Nicolae Ghiuro, respectiv Gavril Ghiurău, au dus la demiterea celui din urmă printr-o hotărâre votată de nouă dintre cei 11 consilieri locali. "Am fost demis, deşi legea prevede că un viceprimar nu poate fi decât schimbat. De asemenea, proiectul a intrat pe ordinea de zi fără să fi primit, în prealabil, avizul comisiei de specialitate, motivând că acest lucru se aplică doar consilierilor. Au uitat probabil că şi viceprimarul este tot consilier local", a menţionat Gavril Ghiurău. Acesta susţine că a înştiinţat, verbal, Instituţia Prefectului despre situaţia sa şi aşteaptă să vadă verdictul pe care Departamentul juridic îl va da cu privire la actul aprobat de consilieri. "Secretarul a anunţat în cadrul şedinţei că nu va semna hotărârea şi va întocmi un referat de nelegalitate, pentru că proiectul nu avea avizul comisiei", a afirmat fostul viceprimar. Potrivit acestuia, în cazul în care secretarul întocmeşte referatul pe care îl adresează Instituţiei Prefectului, care va trebui să dea aviz negativ hotărârii, iar dacă aceasta nu va fi revocată va ataca în contencios administrativ Consiliul Local. "E mai simplu dacă Prefectura atacă hotărârea, decât dacă o fac eu, pentru că automat se suspendă punerea ei în aplicare", a menţionat Ghiurău, adăugând că deocamdată aşteaptă să primească documentul oficial prin care este înlăturat din funcţie înainte de a-i acţiona în instanţă pe aleşii locali din Sârbi. Potrivit acestuia, decizia de revocare a sa din funcţie a fost pecetluită de încheierea unei alianţe la nivel local între PNL, partid din care face parte primarul, şi PSD, cele două partide având majoritatea în Consiliul Local.

 

De la alegerile locale din 2008, în nu mai puţin de 10 unităţi administrativ-teritoriale au fost înlocuiţi viceprimarii, în funcţie de conturarea noilor majorităţi politice din cadrul consiliilor locale. Dacă la Pietroasa viceprimarul şi-a dat singur demisia din funcţie, la Nucet au fost schimbaţi deja doi viceprimari, fiind instalat al treilea, Gheorghe Ienciu, cel care a mai deţinut acest post şi în mandatul precedent. Pe de altă parte, la Beiuş, liberalul Gheorghe Costin, votat de colegii săi din Consiliul Local în funcţia de viceprimar imediat după alegeri, anul trecut acesta a fost revocat din funcţie de către consilierii PSD şi PD-L, iar în locul său a fost numit democrat-liberalul Lucian Pavel. Imediat după aceea, primarul Adrian Domocoş a decis, însă, să-l repună în funcţie pe Gheorghe Costin. Alte localităţi bihorene în care au fost schimbaţi viceprimarii sunt: Popeşti, Roşiori, Ineu, Lazuri de Beiuş, dar şi Săcueni.