Contrele politice continuă
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a răspuns acuzaţiilor aduse de preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi de consilierul judeţean Ionel Avrigeanu, pe care le cataloghează ca fiind „minciuni”.
„Minciunile spuse de PNL Bihor, de preşedintele filialei şi de liderul grupului consilierilor judeţeni PNL, m-au determinat să convoc această conferinţă de presă”, a explicat vicepreşedintele Ioan Mang organizarea conferinţei de presă la o zi după şedinţa Consiliului Judeţean Bihor în care trebuia votat bugetul şi pe care liberalii au boicotat-o. Mang a menţionat că în bugetul CJ Bihor pe anul 2018 sunt prognozate venituri în creştere cu 1% faţă de execuţia bugetară pe anul 2017 (431.709.000 lei venituri prognozate pentru 2018 faţă de 427.430.000 lei veniturile instituţiei în 2017). Vicepreşedintele CJ Bihor a ţinut să precizeze că în acest buget nu sunt incluse veniturile instituţiilor din subordinea administraţiei judeţene. În privinţa investiţiilor, Ioan Mang a precizat că în buget este prevăzută suma de 95,8 milioane lei, creşterea fiind de 38% faţă de cele 69,4 milioane lei cheltuite în 2017. „Cheltuielile de dezvoltare conţin doar sumele pe care estimămă că le vom folosi în acest an, nu cât am putea folosi. Acesta este cel mai mare buget pentru investiţii al judeţului Bihor din 1990 încoace”, precizat vicepreşedintele CJ Bihor. Printre investiţiile prognozate pentru acest an, Mang a amintit finalizarea lucrărilor la al doilea terminal al Aeroportului Oradea, continuarea investiţiilor la Muzeul Ţării Crişurilor, dar şi finalizarea drumului Beliu-Tinca-Leş. „Ne-am pus de multe ori întrebarea dacă ce au spus ieri cei de la PNL este răutate sau neştiinţă”, a menţionat Mang, făcând referire la acuzaţiile potrivit cărora au fost alocate sume de 200.000 lei pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, sumă insuficientă pentru realizarea investiţiei. „Oare preşedintele PNL Bihor şi liderul de grup al consilierilor PNL nu ştiu că la o investiţie nouă, care nu are poate nici studiu de fezabilitate, nu se trec în buget decât sume mici, ca să se poată organiza licitaţia?”, a întrebat vicepreşedintele CJ Bihor, adăugând că dacă se va reuşi adjudecarea contractelor, sumele vor fi suplimentate.
O altă acuzaţie la care a răspuns Ioan Mang a fost cea potrivit căreia CJ „risipeşte banii pe cultură” şi cea potrivit căruia acordă bugete mai mari unor instituţii în detrimentul altora care au acelaşi obiect de activitate. „E adevărat că am majorat suma acordată Filarmonicii cu 750.000 lei pentru că-şi amenajează un corp de clădire, face lucrări la acoperiş şi realizează acces pentru persoanele cu handicap”, susţine Ioan Mang.
În privinţa bugetului mai mare pe care îl primeşte revista Varad comparativ cu revista Familia, justificarea oferită de vicele CJ a fost că Varad este partener într-un proiect cu finanţare Ro-Hu, prin care se va construi un centru cultural în Oradea care va fi folosit de ambele reviste din subordinea CJ Bihor. La fel, Teatrul Szigligeti are prevăzuţi 91.000 lei în plus pentru că este partener într-un proiect Ro-Hu prin care va fi amenajată o scenă rotativă în teatrul orădean, care va fi folosită de ambele trupe, dar şi pentru efectuarea lucrărilor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de la ISU. În ce priveşte Teatrul Regina Maria, Mang susţine că această instituţie va primi 400.000 lei pentru efectuarea reparaţiilor capitale la acoperiş, din cauză că lucrările derulate prin Primăria Oradea, privind reabilitarea clădirii teatrului, inclusiv a acoperişului, „au fost la fel ca la Dealul Ciuperca, adică de proastă calitate”. „Domnul Bolojan nu are voie să vorbească despre cultură, pentru că nu cheltuie niciun leu pentru cultură, deşi teatrele şi filarmonica funcţionează în Oradea”, a acuzat Mang.
„Prezenţa la şedinţe este obligatorie”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a răspuns acuzaţiilor aduse de preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi de consilierul judeţean Ionel Avrigeanu, pe care le cataloghează ca fiind „minciuni”.
Unul dintre motivele de nemulţumire ale liberalilor pentru care au anunţat că nu vor vota bugetul CJ este legat de repartizarea banilor pentru echilibrare bugetară, ei cer ca sumele să fie împărţite proporţional cu numărul primarilor pe care îi are fiecare partid. „Aceasta este minciună sau ipocrizie. Au fost opt ani la guvernare locală, iar primarii din opoziţie nu au primit niciun leu. În 2017 am împărţit peste 6 milioane lei pentru primarii PNL. Au spus că nu vin la şedinţă pentru că au văzut că nu dăm nici anul acesta bani primarilor PNL. Noi nu am împărţit niciun ban primarilor, nici nu am primit încă solicitări din partea lor”, a menţionat Ioan Mang adăugând că suma aflată la dispoziţia CJ Bihor şi care poate fi împărţită primarilor este de 15 milioane lei, iar proiectul privind împărţirea banilor nu era pe ordinea de zi a şedinţei de joi.
„Vom încerca, din suma asta mică, de doar 15 milioane lei, să repartizăm primăriilor în funcţie de nevoile acestora. Vom da în primul rând primăriilor cu probleme. Sunt primării cu bani de funcţionare doar pentru jumătate de an”, susţine Ioan Mang.
„S-a mai spus că au multe proiecte cărora nu le-am dat curs. Acestea sunt exact două. Primul vizează repararea clădirii fostei Policlinici Mari. În bugetul pe 2018 am prevăzut bani pentru demararea proiectului. Mai întâi trebuie elaborat studiul de fezabilitate. Intenţia este ca în acest mandat clădirea fostei Policlinici să fie reabilitată. Căutăm surse de finanţare”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor. Mang a adăugat că a avut discuţii la Guvern pe această temă şi se întrevăd variante pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici. Cel de-al doilea proiect al liberalilor este cel privind amplasarea de wc-uri publice şi duşuri în trei zone turistice: Roşia, Vadu Crişului şi Şuncuiuş. „Nu neg că e nevoie de această investiţie, dar le amintesc celor de la PNL că CJ nu are terenuri în acele zone. Locuitorii de acolo plătesc impozite la primării, să facă ele investiţia”, a menţionat Mang, adăugând că primarii din zonă ar putea solicita bani de la Consiliul Judeţean din cele 15 milioane lei pentru proiectele de amplasare a acestor toalete publice. „În concluzie, PNL ar trebui să participe la şedinţele Consiliului Judeţean, că de aceea i-a votat cetăţenii. Acolo pot să-şi spună nemulţumirile. Prezenţa la şedinţele CJ sau ale consiliilor locale nu este benevolă, ci este o obligaţie. Din 27 de şedinţe convocate de CJ Bihor, liberalii au absentat în grup de la nouă, adică la 33% din acestea. Din câte ştiu, luni va fi a zecea oară. Ni s-a spus că nu vrem să colaborăm. A colabora nu înseamnă să răspunzi la şantaj”, a afirmat Ioan Mang. El a mai precizat că alianţa PSD-UDMR-ALDE nu va încheia niciun protocol cu PNL „atâta timp cât se va realiza în urma unui şantaj”. Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ susţine că adevăratul motiv pentru care liberalii au absentat de la şedinţa de joi a fost absenţa din localitate a unuia dintre consilieri, care s-ar fi aflat la schi. „Ar fi fost doar 16 consilieri la şedinţă, iar noi l-am fi putut vota pe Szatmari”, susţine Mang. Pentru astăzi este programată o nouă ședință extraordinară a Consiliului Județean Bihor, care va avea loc de la ora 11.00, în sala mare a instituției.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.