* Ori copiii lor, ori noi. „Pe 2 iunie o să le putem spune adversarilor noştri: de Ziua Copilului mergeţi şi jucaţi-vă până vă maturizaţi! Pentru că până atunci PD-L va guverna singur România" - a clamat Elena Udrea la Oradea. Unde a ajuns după ce a gafat copilăreşte la Târgu Mureş, încurcând candidaţii şi dovedind că nu ştia de alianţa dintre PSD, PRM şi PD-L pentru a avea români în fruntea Primăriei şi a Consiliului Judeţean. Şi la Târgu Mureş, tonul Elenei fusese triumfal: "Singura alianţă pe care partidul şi-o doreşte este cu Traian Băsescu", declarase secretarul executiv al PD-L. Mai corect era: alianţa al cărei prizonier este PD-L, condamnat să ducă trena şefului statului.
* Vadim îi face cu ochiul lui Blaga. După ce anunţase că-l va susţine în turul II al localelor de la Capitală pe Sorin Oprescu, liderul PRM o dă întoarsă, curtându-l pe bihoreanul ce se bate pentru cea mai importantă municipalitate din ţară: "Eu nu-l demonizez pe Vasile Blaga, în comparaţie cu Videanu are calităţi, şi noi vorbim des. Noi vorbim şi cu Vasile Blaga şi ar fi o prostie să se practice politica uşilor închise, când sunt atâtea probleme de rezolvat... Susţinerea lui Sorin Oprescu în turul doi nu este necondiţionată. Se negociază. Vom negocia. Ce simt eu pentru medicul Sorin Oprescu mă priveşte pe mine", a declarat Vadim, deschizând uşa discuţiilor pentru turul II, după ce reprezentanta PRM, senatoarea de Bihor Verginia Vedinaş, va ieşi din cursă.
* S-a deschis sezonul la sondaje. CSOP zice: PD-L - 40%, PSD - 28%, PNL - 12%, PNG - 7%, UDMR - 6%, PRM - 3%, PC - 2%. Potrivit sondajelor CSOP, PD-L are cât avea PD acum un an, singur, fără PLD. În aceeaşi perioadă, PSD a crescut cu 9%, iar PNL cu 5%. Din primăvara lui 2007, cota de încredere a preşedintelui Băsescu a scăzut de la 47% la 40%. Isărescu, deşi nu e om politic, apare şi el în topul încrederii, pe locul 2, cu 29%, urmat de Boc şi Stolojan cu câte 20% şi Tariceanu cu 19%. Interesul cetăţenilor pentru viitoarele alegeri locale este relativ scăzut - doar 51,2% sunt interesaţi. Despre CSOP, presa scria azi-toamnă că este institutul care, în ultimii ani, a efectuat cercetări politice numai la comanda PD, elaborându-i lunar sondaje de uz intern nefăcute publice. Poate aşa se explică scorul cam umflat al PDL sau cel al PNG. Oricum, de observat că se păstrează tendinţa PSD+PNL=PD-L, ambele blocuri nedepăşind pragul de 40%, ceea ce va asigura un rol important partidelor mici în formarea viitorului guvern. Să nu uităm că alegerile parlamentare, cel mai probabil de la începutul anului viitor, vor fi şi primele cu vot uninominal, fapt ce face destul de dificilă prognoza pe baza culorii politice. În plus, parlamentarele se vor desfăşura după nişte locale încrâncenate, care vor avea un rol important în balanţa luptei pentru putere.
* Cine plăteşte dictează procentele? 34% dintre bucureştenii votanţi l-ar prefera, în primul tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Capitalei, pe Sorin Oprescu, conform rezultatelor unui sondaj efectuat la cererea sa de Gallup. Reprezentantul PD-L, Vasile Blaga, este pe locul 2 cu 17%, iar Cristian Diaconescu (PSD) şi Cozmin Guşă (PIN) ar avea câte 10% din voturi, urmaţi de Ludovic Orban (PNL) cu doar 6% din intenţiile de vot. Oprescu declararase că, dacă rezultatele cercetării sociologice pe care a comandat-o vor arăta că are şanse de a deveni primar, va demisiona din PSD şi va candida ca independent. Oricât de simpatic mi-ar fi Oprescu, mărturisesc că rezultatele mi se par aiuristice: nu cred că Blaga are doar jumătate din şansele doctorului, nu cred că Diaconescu şi Orban stau atât de rău şi nu cred că 1 din 10 bucureşteni are buba la cap ca să-l voteze pe şmecheraşul de Guşă. Oprescu avea dreptul să fie nominalizatul PSD sau, măcar, vorba lui, să i se dea o explicaţie. De aici, însă, până la diferenţele astronomice din acest sondaj e o cale lungă, învăluită într-un parfum care se cheamă Manipulare. A candidatului sau a alegătorilor?