Cu ordonanţa pe descentralizare călcând
Senatorul UDMR Cseke Attila a criticat decizia Guvernului de a adopta ordonanţa de urgenţă privind deconcentratele, declarând că o astfel de desfiinţare a posturilor de conducere ale acestor instituţii nu s-a mai realizat niciodată în ultimii 20 de ani. Mai mult, potrivit lui Cseke, ordonanţa reprezintă semnalul că Executivul a renunţat la ideea de descentralizare.
"Ordonanţa 37/2009 prevede superpolitizarea tuturor serviciilor deconcentrate. Ceea ce n-a putut obţine coaliţia majoritară în Parlament a făcut Executivul dintr-un şut prin adoptarea acestui act normativ. Exista pericolul real ca legea aprobată în Parlament să fie declarată neconstituţională de Curtea Constituţională şi atunci Executivul, fără a aştepta decizia acesteia, deşi aşa era logic şi conform principiilor de drept, a rezolvat toată problema prin adoptarea OUG 37/2009", susţine senatorul bihorean. Acesta a menţionat că după 32 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei, toate serviciile deconcentrate vor fi conduse de directori coordonatori şi directori coordonator adjuncţi care vor fi evaluaţi de către o comisie constituită la nivelul fiecărui minister care are în subordine serviciul deconcentrat respectiv, iar din comisie va face parte, în mod obligatoriu, şi un reprezentant al instituţiei prefectului din judeţul respectiv. "Practic, tot ce e în subordinea ministerelor se politizează. Serviciile deconcentrate nu se reorganizează, ci doar şefii lor se schimbă. OUG 37/2009 s-a adoptat doar pentru a putea fi numite persoanele care şi-au împărţit posturile de săptămâni bune", susţine Cseke Attila. Acesta semnalează printre consecinţele punerii în aplicare a ordonanţei faptul că prefectul, înalt funcţionar public, va coordona serviciile publice deconcentrate conduse de oameni politici care nu mai sunt funcţionari publici, directorii din ministere, care sunt funcţionari publici de conducere, vor coordona şi vor da dispoziţii pentru conducătorii serviciilor publice deconcentrate, numiţi politic, creându-se o relaţie inedită între conducători din administraţia publică centrală şi locală.
Mai mult, parlamentarul bihorean remarcă faptul că, prin această ordonanţă, se renunţă la "mult trâmbiţata descentralizare", deoarece tocmai serviciile deconcentrate care ar fi trebuit transferate autorităţilor administraţiei publice locale (consilii judeţene sau locale) vor fi superpolitizate şi nu va mai exista niciun interes de supunere a acestora autorităţilor locale care sunt cele mai apropiate de cetăţean.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.