Odată cu ieşirea social-democraţilor de la guvernare, şefii instituţiilor deconcentrate care au ajuns în aceste posturi cu susţinerea PSD aşteaptă ca, de la o zi la alta, să primească ordinul de demitere. Dacă în alte judeţe, filialele PSD le-au cerut membrilor săi să demisioneze din aceste funcţii, în Bihor, liderii social-democraţi le-au recomandat directorilor susţinuţi de ei să rămână în posturi până când vor fi demişi. Între timp, democrat-liberalii s-au întâlnit sâmbătă ca să stabilească cine va lua locul actualilor şefi susţinuţi de PSD, astfel încât demiterile să nu-i prindă nepregătiţi.

Primul ministru care a luat decizia demiterii majorităţii oamenilor impuşi de PSD a fost bihoreanul Vasile Blaga, care, în doar trei zile, a reuşit să înlocuiască atât secretarii de stat, şefii direcţiilor din subordine, precum şi prefecţii şi o mare parte din subprefecţi. Printre aceştia din urmă se regăseşte şi Nicu-Silviu Odobasianu, care a fost demis în şedinţa de sâmbătă a Guvernului. În ceea ce-i priveşte pe directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi impuşi de PSD, aceştia aşteaptă cu sufletul la gură deciziile propriilor miniştri, fiind conştienţi de faptul că sunt puţine şanse să fie păstraţi în funcţiile ocupate de puţină vreme. De altfel, democrat-liberalii bihoreni s-au întâlnit deja sâmbătă să stabilească înlocuitori pentru fiecare dintre şefii PSD. "Azi (n.r. - ieri) toţi directorii PSD sunt în funcţii. Vor fi făcute schimbări. Nu ştim însă câte şi unde. Sâmbătă am discutat despre propunerile pe care le vom face în locul directorilor PSD care vor fi schimbaţi, astfel încât, dacă ni se va cere, vom face nominalizări", a precizat secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei. Liderii social-democraţi sunt convinşi că directorii PSD nu mai au viaţă lungă în posturile pe care le ocupă, fiind deja informaţi de întâlnirea avută de PD-L la sfârşitul săptămânii trecute. "Deocamdată, nu ştiu ca vreunul dintre directorii noştri să fi fost schimbat, însă PD-L a stabilit deja înlocuitorii într-o întâlnire care a avut loc sâmbătă", a precizat deputatul PSD Sorin Roman. Mai mult, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Ioan Chelemen, i-a acuzat pe foştii parteneri de guvernare locală că au început racolările de directori social-democraţi, "deoarece nu au suficienţi specialişti care să ocupe aceste posturi". Acesta a refuzat să nominalizeze vreun director contactat de PD-L Bihor sau democrat-liberalii care au făcut oferta. "Cel care a făcut declaraţia nu avea ce exemplu să dea, pentru că directorii PSD nu au fost contactaţi. Vor fi directori care vor rămâne în funcţii, dar asta nu înseamnă că nu au fost schimbaţi pentru că au trecut la noi", a precizat Mircea Matei. Astfel, nici bine nu şi-au preluat atribuţiile, unii, abia în urmă cu câteva săptămâni, cum e cazul lui Alexandru Retegan, noul şef al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, că directorii ajunşi în funcţii sprijiniţi de PSD vor trebui să-şi elibereze birourile, făcând loc celor veniţi pe filiera PD-L.

Halatele albe devin "portocalii"
Şi sistemul de sănătate bihorean începe să simtă efectele ieşirii PSD-ului din coaliţia de guvernare. Pe plan judeţean, primele rocade între directori vor avea loc la Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi la Direcţia de Sănătate Publică. În conformitate cu afirmaţiille reprezentantului Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pîrcioagă, până în momentul de faţă, nu a sosit niciun act oficial care să specifice schimbarea directorilor, însă cel mai probabil CNAS şi MS vor expedia ordinele până la sfârşitul săptămânii în curs. CNAS a propus ca scaunul de conducere a CAS Bihor să fie ocupat de dr. Nicuşor Lepădatu. Nici conducerea DSP nu va trece neatinsă de schimbările politice. Este vorba despre actuala directoare medicală a instituţiei, dr. Violeta Albu, precum şi de directoarea pe partea de control, dr. Daniela Rahotă. Ambele vor fi nevoite să părăsească funcţiile pe care le ocupă. Şeful DSP mai spune că, în cazul celor două, încă nu au fost emise propunerile. Potrivit acestuia, mişcările politice vor fi concretizate, probabil, zilele următoare, când vor primi în scris, negru pe alb, ordinele din partea autorităţilor centrale.