Potrivit cotidianului budapestan "NÉPSZABADSÁG", mai mulţi secretari de stat ai U.D.M.R. îşi vor putea continua activitatea în instituţiile guvernamentale şi după ce formaţiunea lor a ajuns în opoziţie. Majoritatea acestora aşteaptă doar să fie reconfirmaţi de către noii conducători ai unor ministere şi autorităţi publice centrale - precizează sursa citată, cu trimitere la ediţia online a cotidianului bucureştean de limbă maghiară „Új Magyar Szó". Conform ziarului, vor rămâne la actualul lor loc de muncă secretarii de stat András Demeter de la Ministerul Culturii, Anton Niculescu (oare domnia sa şi-o fi luat numele soţiei?) de la Ministerul de Externe, Attila Markó de la Minorităţi şi Zsuzsa Péter de la Ministerul Justiţiei.

Pe cale de consecinţă este de aşteptat şi ca bihoreanca Gabriella Maria Pásztor (cea care a obţinut 1357 de voturi în Colegiul Ceica - Căpâlna la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor din noiembrie 2008) să-şi continue activitatea ca director în Ministerul Învăţământului. Domnia sa a declarat cotidianului bucureştean că va răspunde în continuare de problemele minorităţilor, dar atribuţiile sale exacte vor fi stabilite după reorganizarea ministerului. Conform aceleeaşi publicaţii, ministrul culturii, Teodor Paleologu, i-a solicitat deja secretarului de Stat pentru Cultură, András Demeter, să rămînă consilierul său personal. Despre această solicitare a fost informat şi liderul U.D.M.R., Béla Markó. Un viitor ceva mai nesigur are Anton Niculescu (ce vă spuneam legat de nume! Sigur de acolo i se trage. - n.n.), care, în decembrie, a promovat examenul de admitere în corpul diplomaţilor. Cariera diplomatică a acestui Secretar de Stat de la Ministerul de Externe ar putea fi afectată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care executivul condus de Emil Boc a îngheţat pentru anul 2009 angajările la instituţiile publice.
Şi despre conducătorul Institutului pentru Relaţii Interetnice, Attila Markó, se spune că va rămâne să-şi continue activitatea în calitate de subsecretar de Stat. Se pare însă că acesta nu ar fi confirmat acest lucru la solicitarea formulată şi de către reprezentantul publicaţiei maghiare.
Carevasăzică "eternul şi fascinantul U.D.M.R." ne mai rezervă o surpriză de proporţii, pe lângă cei zece candidati de naţionalitate română pe care i-a propus în colegii uninominale din Bucuresti şi judeţele Gorj, Galaţi şi Mehedinţi, şi care, alături de viceprimarul portocaliu al comunei Olcea (reprezentant al UDMR în biroul electoral al secţiei de votare numărul 460 din satul Hodişel) şi alţi asemenea lor, au luptat pentru gloria Uniunii, implicit a maghiarilor de pretutindeni, precum miile de simpatizanţi ai lui Laszlo Tökes din Vaslui şi Iaşi (vă amintiţi că la europarlamentare Episcopul de Piatra Craiului a obţinut câteva mii de voturi în judeţe din Moldova în care erau înregistraţi oficial la recensământ doar câteva zeci de persoane de naţionalitate maghiară!).
Totuşi, deocamdată în Monitorul Oficial au fost publicate demisiile majorităţii secretarilor de Stat din subordinea Guvernului care tocmai şi-a încheiat mandatul, inclusiv a doamnei Pásztor şi a domnului Szekely Erwin, (ştiţi care, cel care din 1990 încoace este mereu cu treabă pe la Bucureşti, ba ca deputat, ba ca secretar de Stat prin justiţie sau sănătate).

Cât despre o formaţiune de opoziţie care are oameni la guvernare: în peisajul mioritic aceasta n-ar fi o premieră, întrucât şi în guvernul fesenist Roman II s-au găsit într-o vreme miniştri dintr-un partid care se declara ca fiind de opoziţie.