După discuţii lungi între putere şi opoziţie, Consiliul Judeţean Bihor a aprobat ieri bugetul pentru anul în curs, cu voturile consilierilor PSD, UDMR şi ALDE, cărora li s-a adăugat liberalul Peti Iosif.

Votul pe buget a debutat cu obiecţiile ridicate de liberalul Călin Gal, care a acuzat conducerea judeţului că anexa 10, cu alocările pe instituţii, nu a fost completă. El i-a avertizat pe consilierii aflaţi în conflict de interese fie să nu voteze proiectul fie să demisioneze din funcţiile pe care le deţin, altfel riscând să răspundă penal. Gal a continuat cu acuzaţiile la adresa conducerii CJ, semnalând faptul că, potrivit documentelor pe care le are, în bugetul Agenţiei de Management al Destinaţiei se prevede o majorare cu 3 milioane lei, bani care ar trebui folosiţi pentru cumpărarea a două pensiuni: Contele Dracula şi Miramonte, investiţii pentru care CJ nu şi-a dat acordul.
„Ştiu că aţi lansat zvonuri în tot judeţul că vrem să cumpărăm Contele Dracula. Unde aţi văzut în buget aşa ceva?”, a replicat vicepreşedintele Ioan Mang, adăugând că nu s-a pus în discuţie o astfel de investiţi, motiv pentru care nici nu figurează în buget. Tot el a replicat, mai târziu, că achiziţia celor două pensiuni reprezintă o propunerea a angajaţilor PNL din cadrul AMD, însă nu a fost aprobată şi nu va fi votată niciodată.

„Nu s-a discutat nicio achiziţie de hotel”, a menţionat preşedintele Pasztor Sandor, adăugând că instituţiile subordonate pot veni cu propuneri, dar asta nu înseamnă că primesc tot ce cer.

Călin Gal a mai acuzat faptul că proiectul privind construcţia autogărilor la Marghita, Salonta şi Beiuş a fost transferat la Agenţia de Dezvoltare Durabilă, unde sunt membri primarii oraşelor bihorene, cu excepţia Oradiei, şi CJ. „Înseamnă că votul se va lua strict politic”, susţine Gal. Preşedintele Pasztor Sandor a replicat că ADD are un buget de 45,7 milioane lei, din care 35 milioane lei provin de la Guvernul României cu o destinaţie exactă – bazinele de înot, iar restul de 10 milioane lei au fost împărţiţi la propunerile venite din partea primarilor localităţilor membre în asociaţie. „Am convocat toţi primari şi le-am spus să decidă ei ce fac cu restul de 10 milioane. Toţi au semnat documentul prin care se alocă câte 100.000 euro pentru fiecare localitate pentru investiţii în învăţământul local. Restul banilor sunt pentru autogări, care nu au trecut prin Consiliu de trei luni. Le-am spus că dacă vor autogări, ADD este singura soluţie. Toţi au fost de acord”, a afirmat Pasztor.

Gal a mai avut obiecţii şi legate de parcurile industriale, acesta remarcând că sunt incluse în buget parcuri în Tămăşeu şi Drăgăneşti, despre care nu se ştie nimic, în timp ce Tileagd şi Săcueni primesc prea puţini bani.
Ulterior, s-a dovedit că informaţiile lui Gal nu erau exacte, cele 10 milioane lei pentru parcuri industriale fiind împărţite între Tileagd şi Săcueni, pentru parcurile industriale din Tămăşeu (localitate aleasă pentru că se află în vecinătatea autostrăzii) şi Drăgăneşti (localitate aleasă pentru că Beiuş nu a avut teren disponibil) nefiind alocate fonduri în acest an. Consilierul PNL Gheorghe Neag a remarcat o creştere prea mare a fondurilor alocate pentru cele două teatre şi pentru filarmonică, conducerea CJ replicând că banii provin, pe de o parte, din finanţarea europeană pentru modificarea scenei teatrului, iar pe de altă parte, vor fi efectuate lucrări de reabilitare la faţada şi acoperişul clădirii Filarmonicii. Alte discuţii au avut loc cu privire la investiţiile în drumurile judeţene, liberalul Ionel Avrigeanu remarcând faptul că sunt drumuri care figurează anual la finanţare îmsă nu se execută nicio lucrare pe ele. Până la urmă, bugetul a fost votat de 19 consilieri, unul s-a abţinut, iar 14 au votat împotrivă.