Radicale, tardive și provizorii, așa a catalogat Csomortányi István, președintele executiv al Asociației Agricultorilor din Valea Ierului, măsurile luate de autorități în cele trei localități în care au fost omorâți porcii gospodarilor. Mai mult, acesta spune că va îndemna oamenii la nesupunere civică dacă autoritățile nu vor controla fondurile de vânătoare.

26 de focare de pestă porcină africană au fost declarate la nivelul județului Bihor, 18 dintre acestea în localitățile Abrămuț, Albiș și Olosig: Abrămuț - 3 focare confirmate, din care ultimul în 8 august; Albiș - 4 focare confirmate din care ultimul în 8 august; Olosig - 11 focare confirmate în 8 august din care ultimul reconfirmat în 13 august. Pentru a stârpi molima, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor a luat decizia radicală de a ucide toate efectivele de porci din gospodăriile individuale și fermele din cele trei localități.

„Problema a început în iunie 2017 și se știa că aceasta nu se va opri. Atunci, am fi putut lua exemplul care a funcționat în Nord-Estul Ungariei, unde au fost descoperite 26 de focare, dar doar la mistreți. La noi s-a descoperit doar la porci de casă, cu o singură excepție, la Cubulcut. Localnicii spun că s-au descoperit cadavre de mistreți, dar este curios cum de acest lucru nu a ajuns la autorități. Localnicii nu au fost informați nici atunci, la primele cazuri, nici acum când le-au ucis porcii. E strigător la cer să nu primească nimeni nicio informație. La unele gospodării la care au fost sacrificate animale nu au lăsat niciun act, nu le-au spus cum primesc despăgubirea, ce trebuie să facă, cui să se adreseze, unde depun acte. Despre sumele despăgubirilor nu s-a spus oficial nimic. S-au scris în caiete, uneori „ochiometric”, greutățile porcilor și atât. Avem declarații făcute de cei de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) cum că și culturile atinse de porci trebuie arse. Gospodarii ne întreabă dacă și cum se va face asta, mai ales că de 10 ani fac plângeri că le fac pagube mistreții în grădini și nimeni nu îi bagă în seamă. Există informații că cei care au intrat în gospodării și s-au ocupat de porcii oamenilor, sunt angajați ai fermelor mari și unii cred că e în interesul fermelor sacrificarea porcilor din gospodariile individuale”, a spus Csomortányi István într-o conferință de presă ținută ieri, 16 august, la Oradea, adăugând că, din păcate, nu se vede un interes concret din partea autorităților în rezolvarea adevăratei probleme.

„Nu se înceracă rezolvarea problemei controlului fondurilor de vânătoare. Până nu se face ordine cu mistreții nu avem nicio garanție că molima nu se va extinde. Dacă nu se va face nimic vom îndemna cetățenii la nesupunere civică. Să nu mai permită nimănui să intre în gospodărie”, a mai spus Csomortányi. Acesta va depune o cerere luni, la Prefectură, în care va solicita, în numele cetățenilor, informarea corectă și din timp privind protecția, situația și gradul de infectare, introducerea unor măsuri de control asupra tuturor fondurilor de mistreți și stabilirea și comunicarea sumelor cu care vor fi despăgubiți gospodarii.