Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat, ieri, la Oradea, că nu doar Ţinutul Secuiesc ar trebui să obţină autonomia teritorială, ci şi zona Partium, adică Bihorul şi Satu Mare, deoarece şi aici trăiesc etnici maghiari într-un număr foarte mare. Bineînţeles, autonomia ar urma să se realizeze "cu consimţământul politicului românesc şi prin înţelegere reciprocă", însă, potrivit lui Tokes, maghiarii din aceste zone "au dreptul la autonomie".

Înainte de a pleca spre Bruxelles, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a organizat o conferinţă de presă pentru a-şi manifesta revolta faţă de "campania de denigrare naţionalist-şovină" pe care o duc politicienii români împotriva sa, după declaraţiile de la Băile Tuşnad privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Tokes susţine că a fost atacat pe nedrept, având în vedere că el nu cere independenţa respectivei regiuni, ci doar autonomia, care este un drept al populaţiei maghiare, care este majoritară în Ţinutul Secuiesc. "Doamna Corina Creţu (n.r. - eurodeputat PSD), fostă colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European", a afirmat Laszlo Tokes, adăugând că atacuri şi învinuiri "cu caracter de incitări naţionaliste" au mai venit din partea vicepreşedintelui PSD, Titus Corlăţean, a purtătorului de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, şi a vicepreşedintelui PC, Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea lui, şi din partea aliaţilor din PDL. Acesta susţine că, pe lângă "învinuirile şi denigrările" din partea politicienilor români, se confruntă şi cu cele venite din partea comunităţii maghiare. Fostul episcop i-a nominalizat, printre alţii, pe viceprimarul Rozalia Biro, pe preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, dar şi pe preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, care "încearcă să mă compromită pe plan politic şi moral".

Vicepreşedintele PE a menţionat că urmăreşte nu doar autonomia Ţinutului Secuiesc, ci şi a altor regiuni, cum ar fi Partium, în zona Bihor şi Satu Mare, unde însă "majoritatea maghiară absolută s-a pierdut în timp", în urma politicii de omogenizare dusă de statul român în ultimii 90 de ani.