Premierul Emil Boc îşi asumă, azi, răspunderea în numele Guvernului, în Parlament, pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută. Primul-ministru îşi va asuma răspunderea pentru proiectul de Lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi pentru proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Angajarea răspunderii va fi făcută potrivit prevederilor constituţionale, care menţionează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Legea fundamentală mai stabileşte că Executivul va fi considerat demis, dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor, respectiv de 236 de parlamentari. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
PSD a anunţat că va depune, în termenul de trei zile, două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat că va vota orice moţiune îndreptată împotriva Executivului. În acest moment, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Senat şi de la Camera Deputaţilor pot însuma 212 voturi "pentru", pentru reuşita moţiunii de cenzură Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obţinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independenţilor, cel al minorităţilor sau de la deputaţii fără apartenenţă la un grup parlamentar de la Cameră.
Pe de altă parte, pentru a evita ca unii dintre parlamentarii PDL să voteze moţiunea de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a opinat că parlamentarii acestui partid nu ar trebui să ia parte la vot.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a precizat că partidul său este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formaţiuni nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" împotriva moţiunii de cenzură, conducerea acestei organizaţii optând ca senatorii şi deputaţii UDMR să rămână în plen cu ocazia votului.
Senatorii şi deputaţii au avut termen până în 4 iunie să depună amendamente la cele două proiecte de acte normative, însă Guvernul nu a acceptat niciun amendament de fond la proiectele de legi pentru care îşi va angaja răspunderea, susţinând în continuare măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu salariile şi pensiile, precum şi eliminarea pensiilor de lux.

Potrivit prevederilor Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis prin adoptarea moţiunii de cenzură, proiectele de lege prezentate, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptate. În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legilor adoptate prin asumarea răspunderii, dezbaterea acestora se va face în şedinţa comună a celor două Camere.