Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, ieri, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă", potrivit anunţului oficial, iar Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament. Adoptarea moţiunii de cenzură face ca guvernul interimar să nu poată emite ordonanţe şi iniţia legi. Imediat după anunţarea votului din Parlament, şeful statului a convocat PSD, PD-L, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor la Cotroceni, unde au demarat consultările pentru desemnarea unui premier.

 

Valeriu Zgonea, secretarul Camerei Deputaţilor, a anunţat că, oficial, la dezbateri au fost prezenţi 441 de parlamentari, din care au votat însă doar 434, numărul de voturi valabile fiind de 430. Dintre acestea, 254 au fost voturi "pentru", iar restul de 174 au fost "contra". Anunţul rezultatului oficial a fost aplaudat de către parlamentarii Opoziţiei. După anunţul făcut de Zgonea, premierul Emil Boc a declarat că "Guvernul a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul", adăugând că Executivul îşi va continua activitatea până la momentul depunerii jurământului de către un nou Cabinet. "Este o onoare pentru un Guvern să cadă încercând să promoveze o lege a pensiilor care elimină privilegiile. Este ultima zvâcnire a PSD şi PNL pentru a-şi apăra privilegiile", a spus Boc. Premierul a arătat totodată că responsabilitatea instabilităţii politice revine liderilor PNL şi PSD, Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Pe de altă parte, liderul PSD, Mircea Geoană a declarat că, "în premieră în ultimii 20 de ani", o moţiune de cenzură a fost adoptată şi că, până la depunerea jurământului de către noul guvern, actualul Cabinet va îndeplini doar actele necesare administrării treburilor curente. "În acest moment, Guvernul Emil Boc a pierdut încrederea Parlamentului", a spus Geoană. "Este o victorie a principiilor democratice, o victorie a PNL, care a iniţiat această moţiune, dar mai ales este un câştig pentru România", a susţinut Crin Antonescu, preşedintele PNL. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a menţionat că partidele trebuie să formeze o majoritate, el precizând că UDMR va discuta "cu colegii de la PNL şi cu colegii de la PSD, eventual şi cu cei de la PDL". Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat, la scurt timp după anunţarea rezultatului votului, că modul cum a căzut Guvernul este democratic şi că îi mulţumeşte lui Emil Boc pentru curajul şi efortul de care a dat dovadă în timpul mandatului. Preşedintele a afirmat că situaţia politică actuală a fost declanşată în urma unor calcule ale partidelor politice care vizau alegerile prezidenţiale, adăugând că, în opinia sa, aceste calcule au fost greşite şi nu au ţinut cont de interesele României. Băsescu a menţionat că nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei şi că va lua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analiza şi va decide.

 

Articolul 85 din Constituţie stabileşte că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Consultările cu partidele politice au debutat ieri după-amiază la ora 17.00, la Cotroceni.