Haosul din oraş, întreţinut cu bună ştiinţă
Pesediştii bihoreni susţin introducerea votului unonominal. În acest sens, în următoarele zile, aceştia vor iniţia o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea în Parlament a modificărilor constituţionale. "Românii vor să ştie pe cine votează. Liderii din Bihor nu agreează ideea listelor cu candidaţi, ci să se meargă pe oameni, să ştim pe cine tragem la răspundere", a declarat Alexandru Retegan, preşedinte executiv PSD Bihor.
Revenind la problemele cotidiene ale oraşului, Retegan a declarat că haosul creat de lucrările de infrastructură de pe arterele orădene este întreţinut de un anumit grup de interese. "Problema nu e că se lucrează, ci că se lucrează în bătaie de joc. Mai mult, au angajat şi supervizor care taie frunze la câini. Cred că se doreşte să se menţină acest haos pentru că cineva are de câştigat, cum ar fi staţiile de benzină", a mai precizat Retegan.
C.PUŞCAŞ
PD Bihor vrea schimbarea legilor în funcţie de propriul interes
Partidul Democrat a dezbătut în aceste zile pachetul de legi privind descentralizarea administraţiei publice locale care priveşte trei aspecte: administraţia publică, finanţele şi instituţia prefectului. Noile modificări la Legea 215/2001 prevăd ca administraţiile publice să se poată asocia, dobândind personalitate juridică, în vederea atragerii de fonduri structurale. Un aspect asupra căruia primarul municipiului Oradiei a ezitat să se pronunţe este înfiinţarea instituţiei managerului primăriei, care i-ar afecta considerabil puterea de decizie. Dacă modificările privind City managerul sunt văzute ca o ameninţare la adresa puterii sale decizionale, primarul Oradiei jubilează atunci când vine vorba că de la 1 ianuarie, prefecţii vor deveni înalţi funcţionari publici. Acest lucru va duce la o triere a personalului care va face parte din Corpul prefecţilor. Cum noile prevederi deschid calea ca postul de prefect de Bihor să poată fi ocupat de o persoană din alt judeţ, primarul speră, poate, ca actualul ocupant al acestui fotoliu, Ilie Bolojan, să fie demis, mai ales că, pâna în acest moment, el a reprezentat o ameniţare constantă pentru colegul lor de partid, subprefectul Traian Abrudan. "E foarte greu să vorbesc despre activitatea subprefectului în măsura în care aceasta este direcţionată de şeful său direct. Din punct de vedere al imaginii, şeful instituţiei a acaparat acest aspect", a precizat Filip.
Iorgovan, pe tobogan
Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, miercuri seara, retragerea sprijinului politic pentru senatorul Antonie Iorgovan, atât în ceea ce priveşte funcţiile deţinute în cadrul Senatului, cât şi în Comisia de Integritate a partidului, a anunţat preşedintele PSD Mircea Geoană.
Decizia a fost luată în urma analizei asupra declaraţiilor pe care senatorul le-a făcut de la tribuna Senatului, când a catalogat drept "imbecilă" teza privind instituirea Parlamentul unicameral.
Beţe în roatele modificării regulamentului
Camera Deputaţilor a decis, ieri, în ciuda protestelor coaliţiei majoritare, ca modificările la Regulamentul Camerei să fie trimise la Comisia juridică pentru avizare. Propunerea de retrimitere la comisie a aparţinut reprezentanţilor PSD, susţinuţi de cei ai PRM, care au considerat că trebuie verificată constituţionalitatea unor texte din proiectul de modificare a Regulamentului. Coaliţia majoritară îşi propusese ca, până pe 15 septembrie, Parlamentul să adopte modificările la Regulamentul Camerei, pentru a putea fi schimbat preşedintele acestui for legislativ, însă reprezentanţii coaliţiei majoritare nu au reuşit până la această dată să înceapă dezbaterea în Camera Deputaţilor pe marginea acestui Regulament.
Parlamentarii cu plinul, alegătorii cu... golul
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Mihai Tănăsescu, a precizat, ieri, că formaţiunea pe care o reprezintă a depus la Biroul Permanent al acestui for o iniţiativă legislativă privind reducerea TVA şi a accizelor la benzină şi motorină pentru următoarele şase luni. Tănăsescu a precizat ca PSD propune ca, pe un termen de şase luni, TVA la uleiurile minerale, respectiv la benzină, motorină şi altele să fie redusă de la 19% la 16%, în timp ce accizele pentru acelaşi tip de produse să scadă cu 13%, tot pentru o perioadă de şase luni. Tot ieri, Biroul Permanent al Camerei a aprobat un memorandum intern, potrivit căruia fiecare deputat va putea consuma, lunar, miniumum... 200 de litri de combustibil.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.