În ciuda "ultimatumului" lui Bolojan - Spitalele orădene vor fi predate municipalităţii până la mijlocul lunii iunie
Spitalul Municipal, Maternitatea, Spitalul TBC şi Spitalul de Neuro-Psihiatrie vor ajunge în subordinea Consiliului Local Oradea în prima jumătate a lunii iunie şi nu la 1 iunie după cum cerea primarul Ilie Bolojan. Anunţul a fost făcut de prefectul de Bihor care susţine că pentru a putea fi transferate trebuie stabilită clar situaţia economico-financiară a celor patru unităţi spitaliceşti.
Pentru a putea fi întocmit protocolul de predare-primire a spitalelor, o comisie coordonată de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, va analiza situaţia economico-financiară a celor patru instituţii spitaliceşti. "Transferul nu se poate face cu o strângere de mână în faţa presei", susţine Gavrilă Ghilea, ca răspuns la acuzaţiile aduse de primarul Oradiei, potrivit cărora sunt tergiversate procedurile de predare a spitalelor. De altfel, Bolojan a dat şi un ultimatum privind termenul până la care să-i fie predate municipalităţii spitalele, acesta ameninţând că dacă până la 1 iunie nu va fi semnat protocolul nu mai acceptă tranferul acestor instituţii. "Predarea se poate face doar în condiţiile prevăzute de lege. Nu cred că e cazul să politizăm această problemă", a mai adăugat prefectul, menţionând că nu e timpul potrivit pentru ultimatumuri. "Nu ne împotrivim şi nu tergiversăm procesul de predare a spitalelor. Trebuie doar întocmite toate documentele", a declarat şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, care susţine că a discutat telefonic atât cu primarul Ilie Bolojan, cât şi cu viceprimarul Gheorghe Carp, pentru a le explica paşii care trebuie urmaţi înainte de trasferul spitalelor către administraţia locală. Potrivit prefectului de Bihor, deşi managerii acestor spitale au fost numiţi de Ministerul Sănătăţii, odată cu transferul instituţiilor în subordinea municipalităţii administraţia locală va decide dacă-i va păstra sau nu în funcţie. "Ministerul Sănătăţii a numit noii manageri de spitale (n.r. - dr. Gheorghe Oros la Spitalul de Neuro-Psihiatrie şi dr. Flavia Groşeanu - Spitalul TBC) pentru că cei de până acum au fost demişi. Ce va face administraţia publică locală după preluare e problema lor", susţine Ghilea. În altă ordine de idei, şeful DSP Bihor a anunţat va sesiza organele abilitate cu privire la fostul manager al Spitalului TBC, Dacian Foncea, deoarece ar fi emis o decizie potrivit căreia, din data de 20 mai, a fost anulată ştampila spitalului, fiind înlocuită cu o altă care prevedea subordonarea unităţii Consiliului Local Oradea. "Graba este suspectă, câtă vreme tranferul nu a avut încă loc", susţine Pîrcioagă, adăugând că vechea ştampilă, pe care figura DSP Bihor, a fost distrusă.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a trimis marţi deciziile de numire în funcţie a managerilor a cinci spitale bihorene. Astfel, dr. Gheorghe Oros, în cazul căruia s-a constatat că a fost demis în urma unei greşeli aritmetice a soft-ului care a realizat evaluarea, este renumit în fruntea Spitalului de Neuro-Psihiatrie din Oradea. Ceilalţi patru manageri sunt: dr. Florian Bodog - Spitalul Judeţean, dr. Flavia Groşeanu - Spitalul Pneumo-ftiziologie, Florin Ciora - Spitalul Municipal din Marghita, respectiv dr. Elena Filip - Centrul de Sănătate din Valea lui Mihai.
Elena Filip, adica sotia lui Filip care e acum bossa la Maternitate? :)))hhhh