PSD şi PNL s-au înţeles pe un proiect legislativ privind impozitarea drastică a pensiilor speciale. Măsura se aplică în cazul pensionarilor militari, poliţişti, magistraţi, parlamentari. Pe de altă parte, un fost judecător militar susţine că impozitarea este sortită eşecului, urmând a fi atacată la Curtea Constituţională. 

 

Potrivit legii, pensiile cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile de peste 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%. Impozitul se va aplica pentru toate categoriile de pensionari speciali, chiar şi pentru magistraţi, poliţişti, militari şi parlamentari. Proiectul merge la promulgare.

Astfel, plenul Camerei Deputaților a adoptat azi proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferența între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Decizia deputaților a fost luată cu voturi 307 „pentru” și unul „împotrivă”.

Membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților au decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității.

Astfel, se va aplica un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2001 lei și 7000 de lei, iar pentru cele de peste 7001 lei se va aplica un impozit de 85%.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a afirmat că este „miercurea albă, pentru că Parlamentul a recâștigat încrederea românilor”.

„Fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla. Suntem cu conștiința împăcată că am făcut ceea ce trebuie pentru românii de acasă”, a mai spus el.

Alfred Simonis (PSD): Avem o lege constituţională care elimină toate pensiile speciale din România. 

Petru Movilă (PMP): PMP a considerat că pensiile speciale nu trebuie să existe. Împreună s-a ajuns la această decizie ca pensiile speciale să fie impozitate. Poate odată cu această decizie se pune capăt şi populismului.

Legea adoptată de Camera Deputaților va merge la președintele Klaus Iohannis, la promulgare.

 

Judecător militar: Impozitarea este sortită eşecului

 

Impozitarea pensiilor de serviciu va fi atacată la Curtea Constituțională, spune fostul judecător militar Constantin Udrea. El crede că impozitarea înseamnă o reducere deghizată, lucru care nu este permis de CCR.

Fostul judecător militar Constantin Udrea spune că impozitarea pensiilor de serviciu este o mişcare sortită eşecului deoarece va fi atacată la Curtea Constituţională.

„Toţi iniţiatorii acestei legi cunosc faptul că nu pot impozita în mod diferenţiat pensiile deoarece se crează o formă de discriminare. Cu alte cuvinte, impozitarea majoră a pensiilor magistraţilor şi a pensiilor militarilor – sunt pensii de serviciu toate – nu speciale, ci de serviciu înseamnă o reducere deghizată a cuantumului acestora. Acest lucru nu este permis, aşa cum arată o decizie recentă a CCR şi orice efort în acest sens nu are decât un singur scop, atragerea de voturi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Udrea.

Fostul magistrat spune că totul este o „goană după voturi”.

„Toate partidele care au aderat la un asemenea punct de vedere o fac doar pentru a culege voturile. Ei ştiu că efortul lor este sortit eşecului, deoarece CCR i-a avertizat că orice demers în sensul acesta este neconstituţional – pe de o parte pentru că s-a arătat de ce nu pot fi reduse. Pe de altă parte, nu pot fi impozitate diferenţiat anumite categorii de pensii fără să recurgi la discriminare”, mai explică Udrea.