Dacă unii dintre aleşi au decis să treacă pragul cabinetelor parlamentare mai des decât în cursul sesiunilor, alţii au hotărât să închidă birourile pe perioada vacanţei, contactul cu alegătorii urmând să se reia la 1 septembrie. Şi asta deşi pentru întreţinerea lor se decontează de la bugetul statului în medie 10.000 lei lunar în cazul senatorilor, respectiv 5.000 lei în cazul deputaţilor. Banii sunt folosiţi pentru materiale de întreţinere, pentru plata chiriilor şi utilităţilor, precum şi pentru plata salariilor angajaţilor lor.

 

Printre deputaţii bihoreni care şi-au amenajat mai multe cabinete parlamentare se numără reprezentanţii UDMR, Lakatos Petru şi Peto Csilla. Astfel, Lakatos, deşi a fost ales în zona Săcueni (Colegiul 2), participă la audienţe la Oradea, Aleşd, Diosig, Săcueni şi Sălard, dar şi în alte localităţi din judeţ. Potrivit şefului său de cabinet, Vekony Csaba, din luna ianuarie a anului trecut, s-au înscris în audienţe 74 de persoane, care au avut probleme cu restituirea imobilelor, recalcularea pensiilor, calitatea serviciilor sociale şi de sănătate, neajunsuri şi probleme legislative. De asemenea, au fost persoane care s-au plâns de birocraţia excesivă care există în România. Birourile parlamentare ale deputatului UDMR vor funcţiona şi pe perioada verii. Peto Csilla, aleasă în Colegiul 8 (Oradea Nord-Vest), are cabinete atât în Oradea, pe Bulevardul Dacia 108, cât şi în Salonta (str. Kossuth Lajos) şi Tinca (str. Avram Iancu 57). Având în vedere că provine din rândul cadrelor didactice, multe dintre problemele semnalate de cetăţeni se referă la sistemul de educaţie, dar nu lipsesc nici solicitările de sprijin pentru retrocedarea de proprietăţi. În plus, multe persoane solicită sprijin pentru găsirea unui loc de muncă.

Deputatul Lucia Varga (Colegiul 3 - Aleşd) ţine audienţe la cabinetul din Aleşd, strada Bobâlna nr. 10. De la preluarea mandatului, aproximativ 70 de persoane din această zonă s-au întâlnit cu parlamentarul liberal pentru a-i cere ajutorul în probleme legate, în principal, de recalcularea pensiilor, dar şi de fond funciar. Pe perioada vacanţei parlamentare, cabinetul din Aleşd va fi închis, urmând ca activitatea să fie reluată la 1 septembrie.

Colegiul 5 (Ceica-Holod) este reprezentat de democrat-liberalul Ştefan Seremi. Acesta şi-a deschis cabinet în Sânmartin, Bulevardul Felix nr. 105. "În fiecare vineri avem minim 30 de persoane venite în audienţe. Sunt cetăţeni nu numai din Colegiul 5, ci şi din Colegiul 6 sau din Oradea. Majoritatea problemelor sunt de fond funciar, dar am avut şi multe cazuri de persoane din Oradea care aveau sentinţă de executare silită pentru că nu şi-au plătit întreţinerea, unii chiar din 2006", a menţionat şefa de cabinet a lui Seremi, Minodora Breje. Pe perioada verii, cabinetul parlamentar va rămâne deschis.

La cabinetele din Salonta şi Cefa deschise de deputatul PSD Ioan Sorin Roman (Colegiul 6), de la preluarea mandatului s-au prezentat peste 150 de persoane. Cei mai mulţi cetăţeni au profitat de ocazie pentru a se plânge de primarii lor, care nu le-au rezolvat problemele de fond funciar sau cu care au neînţelegeri legate de păşune. Pe perioada vacanţei, Roman a anunţat că intenţionează să intensifice activitatea din teritoriu, organizând deplasări în fiecare comună din colegiul pe care îl reprezintă.

Printre deputaţii cu cele mai multe persoane înscrise în audienţă se numără Sonia Drăghici, deputat în Colegiul 7 (Oradea Sud). Aceasta şi-a deschis, din fonduri proprii, un cabinet pe strada Dimitrie Cantemir nr. 77. În perioada 2009-2010, peste 200 de persoane s-au prezentat la întâlnirea cu deputatul PSD, majoritatea reclamând probleme sociale, legate de retrocedări, tăierea pensiilor, administraţia locală.

 

Pe perioada vacanţei parlamentare, Sonia Drăghici a anunţat că biroul va rămâne deschis, consecinţă a faptului că vara trecută, în luna august, când cabinetul a fost închis, o persoană a încercat să intre prin efracţie în spaţiul deţinut de parlamentarul PSD.