Pentru a economisi timp și pentru a se expune cât mai puțin, parlamentarii liberalii au organizat vineri o conferință de presă la care au participat Ioan Cupșa, Florica Cherecheș, Gavrilă Ghilea și Cornel Popa. Primi trei au abordat subiecte naționale generale, singurul care s-a referit la Bihor fiind senatorul Cornel Popa. 

Ioan Cupșa a vorbit despre măsurile luate de Guvern și președintele Iohannis în timpul pandemiei, mulțumindu-le românilor că au acționat responsabil.

„De la 1 iunie au intrat în vigoare, odată cu noua fază a măsurilor de relaxare, de reintrare treptată în normalitate, noi măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă. Trecem la măsuri active și cât se poate de concrete în bătălia pentru salvarea și creșterea numărului de locuri de muncă și pentru sprijinirea sectorului privat. Uniunea Europeană a adoptat recent un pachet consistent de finanțare pentru ieșirea din criza provocată de pandemie, iar României îi vor reveni 33 de miliarde de euro.

Ieri a fost aprobat și Memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, constând în asigurarea de  credite de investiții și de susținere a capitalului de lucru prin: garanţie în numele şi contul statului pentru 90% din necesarul de garantare pentru credite noi, acordarea de finanţări cu componentă de ajutor de stat, compensarea dobânzii la credite în derulare și subvenționare dobânzi la credite noi în sistem de minimis. Plafonul este de 8 miliarde lei, cu un efect de multiplicare de aproape 28 de miliarde lei în economie”, a spus Cupșa care a fost completat de Gavrilă Ghilea: „Începând cu 1 iunie, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5% din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. Condiția este ca respectivul angajat să fi avut contractul de muncă suspendat minimum 15 zile. Tot începând cu 1 iunie, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani, ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor, și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani,  înregistrați ca şomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Bilanțul de la sfârșitul lunii mai cu privire la acordarea șomajului tehnic în perioada stării de urgență și a stării de alertă, arată că Guvernul PNL a reușit, în comparație cu alte țări europene, un rezultat foarte bun: 2,8 miliarde de lei pentru cca 1,8 milioane de persoane. Un program care s-a dovedit deja de succes este IMM Invest: până acum, aproape 60.000 de companii au aplicat pentru un credit garantat de stat prin acest mecanism și au fost aprobate deja  peste 2.000 de credite. Valoarea garanțiilor oferite este de peste 2.85 miliarde de lei, din totalul de 15 miliarde și ne gândim la majorarea plafonului la 20 de miliarde.

Planul de relansare economică va fi lansat în zilele următoare. Guvernul liberal construiește un Fond de Investiții după model polonez, în valoare de 300 de milioane de euro. La acest fond vor putea achiziționa titluri inclusiv companiile private, iar totul se va face transparent, căci titlurile se vor vinde pe bursă”, a spus Gavrilă Ghilea.

 

Gratuități pentru elevi și șantiere redeschise

 

Deputatul Florica Cherecheș a vorbit despre situația elevilor și profesorilor în pandemie, subliniind eforturile uriașe de adaptare pe care aceștia le-au depus.

„Ne mai desparte o săptămână de finalul anului școlar, un final altfel decât am așteptat, sub semnul pandemiei, care a obligat școala românească la eforturi uriașe de adaptare. Pe baza solicitărilor venite de la ISJ-uri, s-au achiziționat 250.000 de tablete pentru elevi, pentru facilitarea cursurilor online.

De luni, a început pregătirea elevilor din clasele terminale la școală, și 60% din elevii din România au decis să se prezinte. Prioritatea principală este acum asigurarea celor mai bune condiții pentru desfășurarea examenelor de evaluare  și bacalaureat.

Guvernul a decis că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic. Naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați va fi asigurată pe toată perioada anului școlar. Transportul elevilor, o problemă despre care au vorbit guverne la rând, nerezolvată, este una dintre principalele cauze ale abandonului școlar.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un Proiect de Hotărâre de Guvern privind funcționarea unităților de învățământ pilot pentru testarea unor noi modele curriculare și de carieră didactică, o nouă programă și un nou plan cadru. Libertate dată școlilor de a alege anumite materii în funcție de preferințele elevilor. Este un pas important spre descentralizare, spre mutarea deciziei la nivelul unității de învățământ”, a spus Florica Cherecheș.

Infrastructura de transport, unul dintre subiectele abordate de toate guvernele, de cele mai multe ori propagandistic, a fost subiectul pe care s-a axat senatorul Cornel Popa. Acesta a spus că România trebuie să se pregătească de criză economică și că infrastructura ar putea ajuta țara noastră să își revină repede. „Fără o autostradă spre Occident degeaba așteptăm capitalul să vină în România. Guvernul PNL a deschis lucrări pe 70 de km de autostradă și drumuri expres din cei 164 de km aflați în lucru și va inaugura fronturi de lucru pe încă 80 de kilometri până la sfârșitul anului. Săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru lotul Târgu Mureș-Ungheni din Autostrada Transilvania. Contractul prevede execuția lucrărilor pentru lotul 1 (Tg Mureș-Ungheni 4,5 km) și drumul de legătură (4,7 km). Termenul de execuție este de 12 luni, iar valoarea contractului este de puțin peste 284 milioane de lei. Semnarea contractului de la Tg. Mureș va fi urmată, în două săptămâni, de parafarea contractului de proiectare și execuție pentru încă 30 de km din autostrada Transilvania, tronsonul Biharia-Chiribiș. Guvernarea PNL a reușit să înceapă lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești (tronsonul Sibiu-Boița), un proiect vital pentru România, blocat constant de guvernările PSD. Mai mult, foarte recent a fost semnat contractul pentru tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești”, a spus, printre altele Cornel Popa. 

În ceea ce privește criticile cu privire la felul în care Guvernul s-a descurcat în timpul pandemiei, Ioan Cupșa a subliniat că situația cu care s-au confruntat liberalii a fost fără precedent în istoria recentă iar Gavrilă Ghilea a adăugat: „gândiți-vă câți oameni s-au întors în România din zonele roșii, iar cifrele demonstrează că am reușit să controlăm situația. Imaginați-vă în ce situație ne-am fi aflat astăzi dacă am fi fost conduși, în această perioadă, de un guvern cum a fost Dăncilă”.