Listele electorale provoacă migrene
De mai bine de o săptămână, România este cuprinsă de febra actualizării listelor electorale permanente. Au apărut cazuri de persoane decedate păstrate pe liste, dar şi cazuri de cetăţeni demult plecaţi în străinătate şi care încă figurează ca locuind în ţară. Redacţia Crişana a fost sesizată de cititori care se plâng că nu reuşesc să-şi scoată de pe liste rudele declarate de medici bolnave mintal şi fără discernământ, dar şi cazuri în care foştii proprietari de apartamente vândute, încă figurează cu buletinul la adresa imobilului înstrăinat.
După ce la sfârşitul săptămânii trecute administraţiile locale se pregăteau de un mini-recensământ, în urma căruia trebuiau scoşi de pe liste morţii şi cei plecaţi la muncă în străinătate, Guvernul a anunţat marţi că renunţă la acest demers doarece "boicotul" continuă. Astfel, premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor implicaţi să verifice rapid, prin "mijloace administrative", dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului şi persoane decedate sau fără cetăţenie. El a mai arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci "listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000".
Comisii şi comisii
Astfel, ieri prefecturile au fost informate că vor fi înfiinţate comisii judeţene şi comisii locale care să supervizeze procedura de actualizare a listelor permanente. "Încă nu ştim exact procedura care trebuie urmată. Aşteptăm dintr-un moment în altul să primim un memorandum din partea Guvernului să vedem exact care sunt dispoziţiile, care sunt paşii de urmat. Vom şti exact calendarul. Ceea ce ştim cu siguranţă este că vor fi înfiinţate comisii judeţene şi comisii locale. Acestea din urmă vor avea ca termen de soluţionare a problemelor data de 24 august, iar comisia judeţeană va avea termen 27 august", a menţionat şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte. Din comisia judeţeană vor face parte prefectul, subprefectul, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, precum şi conducerile Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Bihor şi Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Bihor, în timp ce din comisiile locale, aflate în subordinea comisiei judeţene, vor face parte primarii, secretarii, membri ai serviciilor de evidenţă a persoanelor, precum şi reprezentanţi ai poliţiei locale.
În străinătate, dar cu domiciliu în Oradea
Pe de altă parte, la nivelul municipiului Oradea, angajaţii Serviciului de Evidenţă a Persoanelor au început să compare lista cu persoanele decedate în acest an cu lista electorală permanentă pentru a putea să-i elimine pe cei care nu au fost încă şterşi. "În acest an, am avut alegeri locale în 10 iunie şi referendum în 29 iulie. Lista electorală permanentă din Oradea a avut mai puţini cetăţeni la referendum cu peste 400 de persoane faţă de alegerile locale", a menţionat Cristian Popescu, şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Oradea. Pe de altă parte acesta susţine că sunt cazuri în care decesul nu este recunoscut de către rude. "Sunt persoane care decedează în Ungaria, de exemplu. Dacă nu au probleme legate de moştenire sau dacă nu au nevoie de ajutor de deces, de multe ori rudele nu recunosc decesul", susţine Cristian Popescu. În ceea ce priveşte persoanele care nu mai locuiesc de câţiva ani la adresa de domiciliu, şeful Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Oradea susţine că în ultima vreme s-au făcut multe confuzii. "Există o diferenţă între domiciliu şi rezidenţă. Aceasta din urmă este facultativă, în timp ce domiciliul este obligatoriu. Noi ce trebuie să facem? Să-i lăsăm fără domiciliu?", a mai menţionat Popescu.
Bolnavi fără discernământ pe listă
Situaţii inedite create de actualizarea listelor nu încetează însă să apară. Doamna Maria B. domiciliază pe strada Ignatie Daraban din Oradea şi ne-a semnalat faptul că a observat la Referendum, pe lista unde a semnat, că la adresa dânsei figurează alte trei persoane care s-au mutat de acolo cu ani în urmă. De asemenea, orădeanca ne-a spus că are în îngrijire atât pe mama sa cât şi pe un frate, ambii cu probleme psihice grave şi ireversibile, fiind lipsiţi de discernământ. "Atât mama cât şi fratele meu figurează pe liste, dar nu votează şi am vrut să ştiu cum să procedez pentru a fi scoşi de pe listă", ne-a relatat dânsa. A sunat la Evidenţa Populaţiei unde funcţionarele de acolo, confruntate cu o situaţie nou, au cerut răgaz pentru a se informa. În cele din urmă i-au spus că trebuie să se adreseze unei instanţe de judecată. "Am destule probleme şi nu am timp să umlu şi pe la judecată", şi-a arătat dezamăgirea orădeanca. "Noi nu ne-am confruntat cu o astfel de problemă până acum. Am avut doar cazuri de persoane care au primit condamnări definitive şi cărora, pe o anumită perioadă, li se interzic anumite drepturi, printre care şi dreptul la vot. În ceea ce priveşte cazurile semnalate, acestea sunt prevăzute în Legea 287/2009 privin Codul Civil, capitolul III, începând cu articolul 64. Acolo se precizează că persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească", a precizat Cristian Popescu, şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Oradea. Astfel, potrivit acestuia, pentru ca o persoană declarată fără discernământ să poată fi scoasă de pe listele electorale trebuie ca serviciul de evidenţă a persoanelor din localitatea de domiciliu să primească o hotărâre a instanţei prin care se arată clar că respectiva persoană este sub interdicţie judecătorească.
SAU SA PLECE EI,CA ASTA-I TARA NOASTRA IAR EI NU SE PREA INCADREAZA IN PEISAJ
CE PARERE AVETI SA PLECAM TOTI DIN TARA SA RAMANA PONTA SI CRIN
CE PARERE AVETI SA PLECAM TOTI DIN TARA SA RAMANA PONTA SI CRIN