După ce, săptămâna trecută, Mircea Matei, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, a solicitat intervenţia unui echipaj de poliţie pentru a "media" conflictul apărut odată cu întoarcerea la locul de muncă a inspectorului şef al instituţiei, Liviu Lupea, ieri, a venit rândul acestuia din urmă să ceară ajutorul agenţilor de poliţie pentru a pătrunde în biroul şefului instituţiei.

Liviu Lupea s-a întors, pe data de 1 iulie, la locul său de muncă, după ce Curtea de Apel Oradea a suspendat ordinul Ministerului Muncii privind desfiinţarea postului de inspector-şef. El şi-a reluat activitatea, ocupându-şi fostul birou şi cerând ITM Bihor să-i plătească restanţele salariale, să-i deblocheze accesul la telefon şi să-i pună la dispoziţie cheile maşinii de serviciu. În acelaşi timp, Mircea Matei a reclamat şi el atribuţiile de şef, solicitând chiar şi intervenţia unui echipaj de Poliţie pentru a-şi putea recupera biroul. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Matei şi-a găsit un alt birou pentru a-şi desfăşura activitatea. Ieri, însă, accesul lui Lupea în instituţie a fost blocat din nou. În baza unei decizii din 19 iunie, prin care se dispunea repartiţia angajaţilor în birouri, agentul de pază, angajat al unei firme private, a refuzat să-i elibereze inspectorului-şef Liviu Lupea cheile de la biroul şefului instituţiei, pe motiv că, în documentul ce i-a fost transmis, Lupea este repartizat la un alt birou. "Agentul de pază mi-a spus că are ordin de la şeful ITM Bihor să nu îmi dea cheile de la biroul şefului instituţiei. Acesta mi-a comunicat că numele meu figurează la un alt birou. I-am adus la cunoştinţă că, refuzând să îmi predea cheile, obstrucţionează punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti, cea prin care am fost repus în funcţie, iar acesta mi-a răspuns că aşa are ordin de la şefii lui. Ulterior, am format 112 şi după 10 minute un echipaj de Poliţie s-a prezentat la faţa locului", ne-a declarat Liviu Lupea. Nici prezenţa celor doi subofiţeri de poliţie nu l-au făcut pe agentul de pază să cedeze. În consecinţă, la sugestia agenţilor de ordine publică, Lupea s-a prezentat la Inspectoratul de Poliţie, unde a înregistrat o plângere împotriva agentului de pază. În jurul orei 12.00, acesta s-a întors la sediul ITM Bihor şi, însoţit de reprezentanţii mass-media, a reuşit să pătrundă în biroul şefului instituţiei fără alte incidente. Dacă în ce priveşte statutul de şef al ITM Bihor viitorul este în continuare ambiguu, în ce priveşte calitatea de membru al PD-L Bihor, acesta se va tranşa mâine. Liviu Lupea a recunoscut că, în cursul zilei de luni, a primit, de la secretariatul PD-L Bihor, o convocare la Biroul Permanent Local. Întâlnirea va avea loc mâine, de la ora 16.00, iar pe ordinea de zi se găseşte şi o solicitare de excludere a lui Lupea din partid. "Am primit prin fax o notificare de 10 pagini, prin intermediul căreia sunt chemat la sediul PD-L, joi, de la ora 16.00, când Biroul Permanent Local Oradea va discuta cererea privind excluderea mea din partid. Solicit respectarea Statutului şi a Regulamentului PD, iar propunerea de excludere să se realizeze prin vot secret", a mai adăugat Liviu Lupea.

Contactat telefonic, Mircea Matei, directorul coordonator al ITM Bihor, ne-a precizat că agentul de pază a acţionat în baza unei dispoziţii din 19 iunie. În ce priveşte propunerea de excludere a lui Lupea din partid, Matei recunoaşte că el a fost cel care a depus, în atenţia Biroului Permanent Local, un memoriu, în baza unor declaraţii de presă, prin care a solicitat exluderea inspectotului-şef din PD-L. "Am făcut această solicitare nu în calitate de secretar al PD-L Bihor, ci ca simplu membru. Excluderea se va face cu respectarea Statutului, va fi un vot secret", a precizat Mircea Matei.