Măsuri nepopulare din cauza unui buget secătuit
Faţă de sumele preconizate la începutul anului, rectificarea de buget de ieri propusă de noua conducere a Primăriei Oradea aduce o reducere a sumelor cu 13%. Bugetul local are un deficit de 74 milioane lei, lucru care va afecta lucrările de investiţii necesare a se realiza în Oradea.
Speranţa de revenire
Noul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat că în cursul acestei zile va trimite o adresă semnată de municipalitate şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Bihor prin care solicită Ministerului Educaţiei să preia lucrările din şcoli. În ce priveşte celelalte investiţii, prioritare sunt cele aflate în curs de execuţie, urmând ca cele care nu au început să fie demarate doar după ce vistieria oraşului va fi mai plină. Pentru a mai reduce din impactul negativ al acestei rectificări, Bolojan a anunţat că în următoarele zile bugetul local se va putea baza pe încă 4,5 milioane euro. Banii provin dintr-o modificare a contractului de vânzare-cumpărare a 19 ha de teren, situat pe strada Ogorului, firmei SC Tony Construct Imobiliare SRL. Vechea administraţie a aprobat preţul de 47 euro/mp, însă noul primar a cerut reanalizarea contractului şi a obţinut un preţ de 70 euro/mp.
Victimele rectificării: tinerii excelenţi şi pensionarii
Asigurările lui Bolojan de redresare a bugetului nu i-au mulţumit pe consilierii PD-L şi PSD, care în lumina acestor promisiuni ale executivului, nu au înţeles de ce trebuie reduse sumele pentru tichetele sociale pentru pensionari, precum şi anularea burselor de excelenţă pentru elevi şi studenţi. Mai mult, grupul de consilieri ai PD-L a formulat un set de 14 întrebări executivului orădean referitor la aceste reduceri de cheltuieli şi s-au arătat nemulţumiţi că, deşi au înregistrat cererea încă din 10 iulie, nu au primit niciun răspuns. Consilierul PD-L Dorin Corcheş s-a interesat de ce au fost tăiate fondurile de la acoperişul de la Sala Sporturilor, care, în opinia sa, e imperios necesar. Răspunsul lui Bolojon a venit invariabil: "Pentru cineva a fost mai important să se facă gardul, decât să oprească ploaia care pătrunde în sală", aluzie la priorităţile vechii administraţii locale. Nici consilierii PSD nu s-au arătat încântaţi de propunerea de reducere a valorii tichetelor acordate pensionarilor orădeni. Mai mult, ei au cerut şi menţinerea hotărârii CLO prin care se acordau burse tinerilor excepţionali. "Pensionarii care au o pensie de până la 300 lei vor primi pe lună un ajutor de 8 lei, iar cei cu pensie mai mare de 300 lei vor primi lunar 5 lei. Nu le ajunge nici de o apă minerală. Ne batem joc de părinţii noştri", s-a adresat Dorin Corcheş celor din executiv. În replică, Bolojan i-a răspuns că nu face decât să menţină vechile facilităţi acordate pensionarilor în ultimii patru ani. Propunerea ca pensionarii să primească trimestrial aceste tichete a fost, în opinia noului primar, o măsură pur electorală, care nu mai poate fi susţinută. Cu toată opoziţia celor trei consilieri social-democraţi şi trei consilieri PD-L, cele 14 voturi necesare pentru a trece aceste materiale au fost obţinute de la consilierii PNL şi UDMR.
Facturi mai mari la întreţinere
Un alt proiect de hotărâre votat a fost cel de majorare a preţului la energie termică cu 15,11%. Propunerea executivului orădean vizează creşterea preţului local al energiei termice pentru populaţie, astfel că, de la începutul acestei luni, orădenii vor plăti în loc de 107,5 lei/Gcal, 123,75 lei/Gcal. Pentru ca povara facturii de întreţinere să nu apese familiile atât de greu pe perioada iernii, directorul Electrocentrale propune orădenilor să achite aceste sume anticipat, în timpul verii. Până în prezent, doar 80 de familii au formulat astfel de cereri.
Nu a fost trecut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind vânzarea cabinetelor medicale. La fel, a fost retras de conducerea municipalităţii şi proiectul de hotărâre privind noua organigramă. Cei aproape 90 de funcţionari ai Primăriei puşi pe lista de concedieri mai au de stat cel puţin două săptămâni în Primărie, până ce, în şedinţa din 31 iulie, se va pune din nou pe ordinea de zi noua organigramă.
http://faze-hazlii.blogspot.com/
- Cine (nominal) a negociat vinzarea (in pierdere) a respectivului teren si a altora similare?? - Ce firma(e) a cistigat(?) licitatia pentru realizarea nenumaratelor garduri amplasate in tot municipiul si care este costul acestor lucrari? - Desi sunt pentru sustinerea merituosilor la invatatura, sport etc., regret sa spun ca nu banii publici trebuie folositi in acet scop. Este ciudat ca mereu se invoca lumea civilizata atunci cind se introduc masuri mai mult sau mai putin restrictive, ignorindu-se total si practicile pozitive.Patronii romani n-au auzit despre actiunile de mecenariat, care sunt privite ca un titlu de glorie pentru bogatii care le practica? -Este normal ca alesii locali(de orice culoare) sa nu raspunda in nici un fel pentru gestionarea frauduloasa ori nesabuita a bugetului local?