Institutul pentru Politici Publice a prezentat, ieri, cel mai recent raport de monitorizare a activităţii parlamentare din sesiunea februarie - iunie 2010. Potrivit datelor culese de IPP, parlamentarii bihoreni cu cea mai mică prezenţă la votul în plen au fost deputatul PDL Octavian Bot (24,29%), respectiv senatorul PSD Ioan Mang (40,67%). La aceştia se adaugă Cseke Attila (6,73%), care însă, fiind membru al Guvernului, este scutit de drept de la participarea la şedinţele de plen. Totodată, deputatul PDL Ştefan Seremi şi senatorul PSD Ioan Mang sunt "la loc de cinste" în topul parlamentarilor cu cele mai puţine luări de cuvânt, având o singură intervenţie, la depunerea jurământului.

 

Raportul prezentat, ieri, de IPP continuă seria analizelor privind activitatea din Parlamentul României date publicităţii de IPP la finalul fiecărei sesiuni parlamentare, din 2005 până astăzi. "Studiul prezintă statistica prezenţei parlamentarilor la lucrări identificându-i pe cei mai absenţi din fiecare Cameră, în condiţiile în care Parlamentul a devenit principalul spaţiu al disputei politice interne în ultimele luni. Sunt analizate cele mai reglementate domenii din această sesiune precum şi atitudinea la vot a parlamentarilor partidelor din fiecare Cameră pe marginea celor mai controversate legi discutate în sesiunea încheiată săptămâna trecută", au precizat reprezentanţii Institutului pentru politici Publice. Conform raportului de monitorizare a activităţii parlamentare pe sesiunea de primăvară, elaborat de IPP, la Cameră au fost depuse 393 de proiecte sau propuneri legislative, cele mai reglementate domenii fiind cel juridic, administraţia publică şi industriile. Pe de altă parte, la Senat au fost depuse 422 de proiecte sau propuneri legislative, din care 344 au fost iniţiate de parlamentari şi domeniile cele mai reglementate fiind apărarea, agricultura, domeniul juridic şi industriile. În raportul IPP, democrat-liberalul Octavian Bot (Colegiul 9 - Oradea-Centru-Est) figurează în topul deputaţilor cu cele mai puţine propuneri legislative. Astfel, acesta a semnat patru propuneri legislative de la începutul mandatului, două în sesiunea de primăvară a acestui an. Niciuna din cele patru iniţiative nu a devenit lege. La capitolul luări de cuvânt, IPP susţine că există 14 deputaţi care "nu au vorbit niciodată în plenul Camerei", în afara depunerii jurământului, printre aceştia numărându-se democrat-liberalul Ştefan Seremi (Colegiul 5 - zona Ceica-Holod). De asemenea, patru senatori nu au avut nicio luare de cuvânt în plen de la începutul mandatului, cu excepţia depunerii jurământului, printre ei fiind şi social-democratul Ioan Mang (Colegiul 4 - Oradea). Pe de altă parte, senatorul PDL Petru Filip (Colegiul 3 - zona Ceica-Holod-Salonta-Oradea Sud) figurează în topul senatorilor cu cele mai multe luări de cuvânt în plen, pe locul 8, cu 103 intervenţii. Raportul IPP cuprinde şi prezenţa parlamentarilor la voturile finale din plen. Astfel, cele mai multe prezenţe la votul electronic dintre deputaţii bihoreni le ale Derzsi Akos (UDMR) - 98,97%, urmat de Peto Csilla (UDMR) - 93,80%, Ioan Sorin Roman (PSD) - 91,47%, Ştefan Seremi (PDL) - 87,34%, Lakatos Petru (UDMR) - 71,83%, Nicolae Jolţa (PNL) - 62,79%, Lucia Varga (PNL) - 61,76% şi Sonia Drăghici (PSD) - 60,21%. Deputatul bihorean cu cea mai mică prezenţă la voturile finale din plen a fost democrat-liberalul Octavian Bot - 24,29%.

 

 

În ceea ce priveşte Senatul, prezenţa parlamentarilor bihoreni la voturile finale în sesiunea care tocmai s-a încheiat a fost următoarea: Petru Filip (PDL) - 69,42%, Cornel Popa (PNL) - 67,58%, Ioan Mang (PSD) - 40,67%, respectiv Cseke Attila (UDMR) - 6,73%. Acesta din urmă însă, fiind ministru al Sănătăţii, este scutit de drept de la participarea la voturile finale din plen.