Pe motiv că vor să se implice în sprijinirea administraţiei locale şi judeţene să traverseze perioada dificilă din punct de vedere economic cu care se confruntă România, democrat-liberalii au anunţat că vor să acceadă atât la conducerea Primăriei municipiului Oradea, cât şi la cea a Consiliului Judeţean Bihor. Mai exact, PDL speră că, sprijiniţi de UDMR, vor reuşi să obţină, în sfârşit, una dintre funcţiile de viceprimar al Oradiei, respectiv unul dintre fotoliile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

 

În şedinţa Biroului Permanent Municipal de luni, democrat-liberalii orădeni au decis să ceară conducerii UDMR Oradea să respecte protocolul de colaborare încheiat între cele două formaţiuni, prin sprijinirea PDL în obţinerea unuia dintre posturile de viceprimar al municipiului. Potrivit liderului PDL Oradea, Dorin Corcheş, în acest fel democrat-liberalii şi-ar asuma răspunderea pentru administrarea oraşului. "Aşa cum şi-a asumat responsabilitatea guvernării în această perioadă dificlă, PDL vrea să-şi asume răspunderea pentru administrarea oraşului. Vrem să ne aducem contribuţia atât din punct de vedere administrativ, cât şi politic", a precizat Dorin Corcheş, adăugând că democrat-liberalii vizează nu doar postul lui Gheorghe Carp, ci şi pe cel al lui Dumitru Voloşeniuc, liberalul care ocupă fotoliul de vicepreşedinte al CJ Bihor. "Conducerea organizaţiei municipale va iniţia, săptămâna viitoare, o întâlnire cu conducerea UDMR Oradea. Avem încheiat un protocol de colaborare şi vrem să vedem cum se poziţionează faţă de o susţinere reciprocă în plan local. Totodată, vom discuta cu conducerea PNL Oradea pentru o posibilă colaborare pe plan local. Realităţile din punct de vedere social şi economic sunt cu totul altele în această perioadă, de aceea fiecare trebuie să contribuie la nivel decizional în Oradea", a declarat Corcheş. Acesta a menţionat că, dacă UDMR nu va accepta propunerea PDL, democrat-liberalii îşi vor schimba atitudinea faţă de partenerul de guvernare. "Cu UDMR avem semnat un protocol de colaborare privind susţinerea reciprocă, iar acesta trebuie materializat. Dacă răspunsul UDMR va fi negativ, vom adopta o poziţie clară şi tranşantă. E opţiunea lor şi ne vom repoziţiona vizavi de această formaţiune politică nu ca partener, ci ca atitudine decentă de opoziţie", a afirmat liderul PDL Oradea. Susţinând că "interesul public trebuie pus în faţa unei răfuieli politice", Corcheş a adăugat că, prin cooptarea PDL la conducerea administraţiei locale, municipalitatea ar beneficia de susţinere guvernamentală. Liderul PDL Oradea a precizat că are sprijinul filialei judeţene în acest demers, mai ales că şi conducerea PDL Bihor va dori să-şi impună un reprezentant la şefia CJ.

 

După alegerile locale din 2008, PNL şi UDMR au încheiat un protocol de susţinere la nivelul administraţiei judeţene şi a celei municipale. În acest an, liberalii i-au cooptat şi pe social-democraţi în susţinerea proiectelor celor două administraţii locale. Pe de altă parte, UDMR a semnat un protocol de colaborare şi susţinere reciprocă cu PDL imediat după alegerile prezidenţiale de anul trecut, odată cu cooptarea Uniunii la guvernare.