Mai mult de 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, mâine, la urne, pentru a-i alege, pentru un mandat de cinci ani, pe cei 33 europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European. Pentru cei 18.237.627 alegători au fost organizate 18.317 secţii de votare, dintre care 190 se află în străinătate. În judeţul Bihor, sunt aşteptaţi la urne 505.197 de cetăţeni cu drept de vot, din care 189.898 în Oradea, la 651 de secţii de votare, din care 143 în municipiul reşedinţă de judeţ.

Şapte partide şi doi candidaţi independenţi
Pentru scrutinul din 7 iunie au propus liste de candidaţi patru formaţiuni politice parlamentare - PD-L, Alianţa Electorală PSD+PC, PNL şi UDMR -, trei partide neparlamentare - PRM, PNŢCD şi Partidul Forţa Civică, pentru aceste alegeri depunându-şi candidatura şi doi independenţi - Elena Băsescu şi Pavel Abraham. Toate formaţiunile politice care participă în alegeri propun liste complete cu 33 de candidaţi şi zece supleanţi cu excepţia Partidului Forţa Civică - doar 29 de candidaţi. Potrivit tragerii la sorţi făcute de preşedintele Biroului Electoral Central, pe prima pagină a buletinelor de vot au fost tipărite listele PNL şi ale UDMR, pe a doua pagină, cele ale PD-L şi ale Alianţei PSD+PC, pe a treia pagină se află listele PNŢCD şi ale Partidului Forţa Civică. Pe ultima pagină a buletinului de vot alegătorii vor putea găsi, tipărite în paralel, lista de candidaţi a PRM, numele şi semnul electoral, în chenar, ale celor doi candidaţi independenţi - Elena Băsescu şi Pavel Abraham.

Staţionarea în secţiile de votare este interzisă
Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi şi de observatori, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. Alegătorii pot vota la secţia de votare unde sunt înscrişi pe lista electorală permanentă sau pe lista electorală specială. Cetăţenii români votează la secţiile de votare din ţară pe baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Alegătorii care se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare. În listele electorale suplimentare vor fi trecuţi, de asemenea, alegătorii care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă.

Urnă mobilă, în cazuri specialele
Legea menţionează că sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, cele pe care nu a fost aplicată ştampila "VOTAT" sau la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere. Votul este considerat valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale unor acte medicale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială.

Votarea se încheie, potrivit legii, la ora 21.00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare dispune închiderea sălii unde se votează. Totuşi, alegătorii care la ora 21.00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.


BEC are în atribuţii şi atribuirea mandatelor de parlamentar european. Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă partea întreagă din procentul de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, inclusiv cele primite de candidaţii independenţi. În funcţie de numărul de voturi obţinute, BEC repartizează mandatele la nivelul circumscripţiei naţionale pentru listele care au trecut pragul electoral prin metoda d'Hondt. Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional, reprezentat de raportul dintre numărul total de voturi valabil exprimate la nivel naţional şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.