Piuneze politice
? Ceata lui Piţigoi, dai în unu’ ţipă doi. Lingăii PD încep să fie deranjaţi de aceste piuneze. E firesc să fie aşa. "Pionezele" zgârie limba care linge.
? Gafă de proporţii a Preşedintelui României. A declarat că a propus Moldovei unirea cu România în interiorul U.E. Voronin a dezminţit categoric, făcându-l de râs pe Băsescu. În timp ce reproşa liberalilor că nu au consultat partenerii României cu privire la retragerea din Irak, Traian Băsescu îşi permite, fără să consulte aceiaşi parteneri, să ofere Moldovei intrarea în U.E., de parcă ar depinde de el. Unităţi de măsură diferite. Băsescu nu se dezminte. El minte.
? Stolojan se crede în continuare preşedintele PNL. Nu contestă nimeni dreptul unui membru de partid de a exprima diferite idei, de a propune proiecte. Există totuşi reguli minimale ce trebuie respectate inclusiv de un fost preşedinte. Veritabil traseist politic, după ce a trecut prin curtea lui Ion Iliescu, Stolojan, care nu este capabil să enunţe trei-patru principii liberale, se vrea salvatorul liberalismului. Statutul său de consilier prezidenţial l-ar obliga însă să se abţină.
? Invariabil, Traian Băsescu împarte miniştrii în buni şi răi. Cei buni sunt din PD, iar cei răi sunt liberali. Haosul din învăţământ a atins cote de neimaginat. Bacalaureatul seamănă cu un film de aventuri. În pofida evidenţei, ministrul Hărdău este susţinut în continuare de PD, iar Paloma Petrescu, tot de la PD, după ce a fost demisă pentru incompetenţă din funcţia de Secretar de Stat, a fost numită consilier în acelaşi minister. "Una paloma blanca…"
? Mulţi dintre cei care au susţinut examenul de Bacalaureat i-au considerat pe Ion şi pe Moromete intelectuali. Băsescu poate dormi liniştit. La alegerile următoare, aceşti tineri vor vota.
? "Coerenţă" şi "consistenţă", vorbe dragi lui Emil Boc. Se potrivesc ca nuca în perete cu comportamentul PD. După ce au fost refuzaţi de către socialiştii europeni, pediştii s-au reorientat "coerent şi consistent" înspre populari. De la stânga la dreapta, peste noapte. Traseism politic în masă. PD e coerent. Coerent în a-i păcăli pe toţi. Şi consistent.
? Numirea lui Bogdan Pascu (PC) ca vicepremier te face să te gândeşti că în România de azi poţi ajunge mai repede ministru decât funcţionar în minister. Aştept să văd cum va rezolva tânărul Bogdan, în şase luni, problema pensiilor sau a medicamentelor compensate.
? După preşedinte-jucător, Băsescu se anunţă preşedinte-judecător. El a promis că va utiliza instituţia graţierii ori de câte ori va constata diferenţe între sentinţele pronunţate în acelaşi caz de instanţele de fond şi cele de recurs. Mă întreb cum va aprecia un marinar care sentinţă a fost corectă. Mai mult, Băsescu a promis că va şi judeca. În pofida aparenţelor, asemenea atitudine denotă diletantism şi dispreţ faţă de justiţie.
? La fotbal şi la politică se pricepe tot românul. În Oradea şi ungurii. Ideea că fotbalul este un fenomen social este complet greşită. Fenomen social înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Fotbalul este un joc admirabil care, din păcate, devine din ce în ce mai mult o afacere. Prin prisma rezultatelor obţinute de FC Bihor, pentru Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Local Oradea a fost o afacere proastă. S-ar impune o altă abordare a sprijinirii sportului, fiind vorba de bani publici. Fuga după imagine şi popularitate îi face pe aleşii locali să se înghesuie, ba la fotbal, ba la biserică.
? PSD se pregăteşte să dea lovitura. La toamnă va poposi, în calitate de consilier, pe malurile Dâmboviţei, Anthony Giddens, autorul celebrei cărţi "A treia cale" - cartea care reinventează social-democraţia. Prietenul lui Tony Blair va avea o mare surpriză când va constata că PSD a luat-o, nu pe "a treia cale", ci pe trei cărări, în frunte cu Mircea Geoană.
? Se presupune că intrarea în UE reprezintă o performanţă pentru Guvernul în funcţie. Logică de Gâgă la un senator PD. În opinia sa, Guvernul şi Premierul ar trebui schimbaţi după integrarea României în UE, deoarece nu sunt destul de performanţi. Schimbarea, spune el, ar trebui să coincidă cu modificarea Constituţiei privind republica prezidenţială. Probabil, după părerea personajului, integrarea se va datora exclusiv "geniului pustiu" Traian Băsescu.
? Până mai ieri, Radu Berceanu se număra printre foarte puţinii membri ai PD care aveau curajul să-l contrazică pe Băsescu. Nu l-a ţinut mult. A intrat mai repede decât mă aşteptam în rândul slugilor. Are pretenţia ca liberalii să-i fie recunoscători preşedintelui ales. Uită că, înaintea alegerilor, PD avea o cotă foarte scăzută, şi dacă ar fi candidat de unul singur, poate ar fi fost acum "soluţia imorală".
? Atitudine de aliat. Vasile Blaga a afirmat, referindu-se la prefectul Bolojan, propus de PNL, că există prefecţi mult mai buni în ţară. Şi eu ştiu, tot prin ţara aceasta, vreo sută de posibili miniştri mai buni decât el. Ajuns ministru "popular", probabil pentru că vine de la ţară, deoarece Blaga habar nu are ce înseamnă conceptul politic popular, le recomandă primarilor să renunţe la "abordarea comunistă". Tocmai el, care în 1989 avea dosarul pregătit să preia destinele UTC în Bihor. Dacă criteriul ministrului, după care clasifică prefecţii, este reacţia la inundaţii, trebuia ca el să-şi fi dat demult demisia. Nu a făcut altceva decât să anunţe la televizor câte sate au fost inundate şi ce pagube s-au produs. Pentru aşa ceva nu e nevoie să fii ministru, e suficient să fii crainic TV. Lui Vasile Blaga, cea mai dragă ocupaţie îi este cea cu frontierele. A prins gustul pe vremea când păstorea vămile din vest. Ironia sorţii face ca cel care a dus-o ca un belfer, vămuind pe frontiere, se ocupă acum de desfiinţarea lor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.