PSD Bihor - „Bilanţul administraţiei galbene”
Social-democraţii bihoreni au prezentat, miercuri, în Cetatea Oradea, un bilanţ al promisiunilor neonorate de Ilie Bolojan şi Florin Birta în cei trei ani de la preluarea mandatelor de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, respectiv primar al municipiului Oradea.
Un grup de social-democraţi bihoreni, printre care Florian Sîrca, membru în comitetul interimar de conducere al PSD Bihor, şi consilierii Adrian Madar, Sergiu David, Florica Bungău şi Liviu Sabău Popa, s-a prezentat miercuri, 27 septembrie, în Cetatea Oradea, cu pancarte pe care puteau fi citite mesaje anti-PNL: „Parcuri industriale doar pe hârtie! Veniturile bihorenilor la limita de sărăcie”; „Fenomenul Birta! Impozite ca-n Viena, condiții de toată jena”; „Bolojan+Birta - Frăția exproprierilor pe bandă”; „Utilitățile publice în comune?! Din 4 în 4 ani ni se spune”; „Aeroportul Oradea în moarte clinică. Bolojan demisia” etc.
„După 3 ani de administraţie sub semnul eșecului, este de datoria noastră să prezentăm topul nerealizărilor cuplului Ilie Bolojan-Florin Birta de la conducerea județului și a municipiului, să arătăm că marile proiecte promise în 2020 au devenit, azi, promisiuni nerealizate”, a declarat Florin Sîrca, criticând „salariile de mizerie” din Bihor, adăugând că „avem parcuri industriale, multinaţionale cu salarii minime, dar îngropăm producătorii şi agricultura”.
„Bolojan foloseşte banii alocaţi oraşului pentru judeţ şi cei ai judeţului, pentru investiţii în Oradea, doar că nu pentru ce şi unde ar fi nevoie. S-au promis reţele de alimentare cu apă potabilă a satelor Apateu, Chişirid, Pauşa şi Şauaieu, finalizarea proiectului apă și canal pentru Avram Iancu și Tămașda, reţele de canalizare, gaz. Ori nu s-a făcut nimic, ori execuţia a trebuit oprită din cauza nerespectării legii, a unor bănuieli de fraudă sau din cauza lucrărilor de proastă calitate. Cel mai mare „tun” s-a dat la Oradea, unde cartiere întregi sunt fără utilităţi pentru că primarul Florin Birta a renuntat la 42 milioane de lei din Anghel Saligny, „văduvindu-și” propriii cetățeni pentru ca Ilie Bolojan să-şi impună proiectul inelului metropolitan”, mai susţine Sîrca. El a criticat faptul că CJ Bihor prezintă ca realizări drumuri a căror modernizare a fost preluată de la vechea conducere (UDMR-PSD – n.r.), la fel şi unele proiecte precum Centrul de cercetare și transfer tehnologic, noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, bazinele didactice de înot, autogări.
„Tot în capitolul eşecuri pot fi incluse şi investiţiile făcute cu forţa de administraţia Bolojan: centurile ocolitoare din Aleşd, Beiuş sau inelului metropolitan, ale căror trasee traversează și fragmentează mai multe proprietăți. Sunt de notorietate şantajul la care au fost supuşi proprietarii de către conducerea liberală din judeţ, care nu a făcut altceva decât să pună pumnul în gură celor care îndrăzneau să gândească altfel decât ei”, a afirmat social-democratul. Sîrca a mai amintit că transportul public la nivelul judeţului nu este asigurat, Aeroportul Oradea nu are curse externe, Ansamblul Crişana a fost desfiinţat, iar „clientela politică a fost împrăştiată prin alte instituţii publice”.
La rândul său, Adrian Madar a afirmat că, în Oradea, Consiliul Local „este un instrument subordonat total primarului și partidului, prin majoritatea calificată de peste 2 treimi pe care o are PNL”, consilierii liberali neavând nicio iniţiativă sau intervenție pro-cetățean. Totodată, el a acuzat „gestiunea defectuoasă a investițiilor, întârzierile excesiv de mari, tolerate de Primăria Oradea” care „au generat probleme în cascadă, multe lucrări suplimentare - o grămadă de bani europeni care se vor pierde sau lucrări suplimentare”. De asemenea, „cartiere întregi au fost neglijate (Tineretului, Grigorescu, Episcopia, Podgoria, zonele de blocuri) pentru a face loc investițiilor din centrul orașului”, lucrările finalizate sau în curs, realizate sub presiunea timpului, „sunt percepute de cetățeni ca fiind de slabă calitate (zona Horea, Tineretului, Episcopia)”, dezvoltările imobiliare sunt „scăpate de sub control”. Printre promisiunile neonorate, Adrian Madar a dat ca exemple: spitalul de pe strada Vlădeasa; pasajele din Centru (întârziate cu 2 ani); pasajele de pe strada Republicii (neîncepute); două poduri pietonale peste Criș; parcarea de la catedrală (întârziată 3 ani); parcarea de la Spitalul Judeţean (se apucă în ultimul an de mandat); terminal transport intermodal (se apucă în ultimul an de mandat); atragerea de investitori de top în parcurile industriale; atragerea de curse internaționale la Aeroport; hub de transport la Gara Oradea; introducerea rețelelor de apă în toate cartierele; unitatea de producție în cogenerare de la CET; blocuri reabilitate termic (niciunul în trei ani); grădina urbană Nufărul; reabilitarea parcurilor; grădina termală Ioșia; stadionul nou; Oradea – oraș balnear; reabilitarea fostului cinematograf Libertatea etc. „În 3 ani, niciunul din proiectele anterioare nu a fost livrat! Zeci de promisiuni sunt neonorate, le vom revedea pe toate în campania electorală a PNL din 2024”, a afirmat Adrian Madar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.