Reducerea TVA la alimente de bază, propusă de Senat din motive electorale, nu va fi aplicată deoarece iniţiatorii trebuie să identifice sursa de compensare a veniturilor şi este greu de crezut că au curajul să propună creşterea altor taxe într-un an marcat de alegeri, a declarat premierul Tăriceanu.


El a arătat că o diminuarea a taxei pe valoarea adăugată nu va avea ca efect reducerea preţului la alimente pentru o lungă perioadă, lucru pe care "politicienii sadea" nu îl pot înţelege, şi a apreciat că "povestea cu reducerea TVA" este una pur electorală. Senatorii au adoptat, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, o iniţiativă legislativă care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr. Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Ministerul Economiei şi Finanţelor va contesta la Curtea Constituţională iniţiativa adoptată de Senat pentru reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată la alimentele de bază, dacă proiectul va fi promulgat, deoarece decizia ar diminua veniturilor bugetare, nu însă şi preţurile la alimente. Şeful Executivului a arătat că efectele scăderii TVA la produsele alimentare vor fi extrem de grave, prin diminuarea încasărilor bugetare şi favorizarea corupţiei la nivelul administraţiei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a apreciat, săptămâna trecută, că reducerea TVA la alimentele de bază ar avea efecte negative "enorme", deoarece scăderea veniturilor bugetare ca urmare a reducerii TVA nu poate fi compensată prin impozitarea bunurilor de lux, şi a arătat că o relaxare fiscală acum este "ultimul lucru pe care şi-l poate permite România".