Români, vă ordon: treceţi criza!
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în discursul rostit în faţa Parlamentului, că în perioada următoare România va avea nevoie de un împrumut extern, iar acesta, potrivit reglementărilor europene, trebuie luat în parteneriat cu FMI. El a explicat că nu este nevoie de acest credit pentru susţinerea bugetului de stat sau a datoriilor statului român, însă a menţionat că există un deficit de cont curent şi o datorie externă a sectorului privat, care, în acest an, este de 24 de miliarde de euro. Băsescu a spus că împrumutul extern "ne va face mai rezistenţi" la o eventuală depreciere rapidă a situaţiei economice internaţionale.
Guvernul intenţionează să împrumute 19 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în urma evaluării făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, au declarat surse guvernamentale. „O variantă de lucru este o facilitate de 12 miliarde de euro de la FMI şi un împrumut de 7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Discuţiile continuă, dar suma totală la care s-a ajuns este de 19 miliarde de euro", au precizat sursele citate. Executivul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI. Fondul Monetar Internaţional a anunţat, luni, că o delegaţie a FMI va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale. Săptămâna trecută, o delegaţie a României a discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai Fondului Monetar Internaţional despre condiţiile de contractare a unui împrumut.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, ieri, că împreună cu Banca Naţională a României a demarat discuţii preliminare cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Instituţiilor Financiare Internaţionale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic şi a necesarului potenţial de finanţare externă a României. "În urma discuţiilor preliminare, autorităţile române au în vedere accesarea de asistenţă financiară externă pe termen mediu, decizie comunicată Comisiei Europene", se arată într-un comunicat al ministerului. Potrivit Financial Times, România ar putea primi un program multilateral de ajutor extern în valoare totală de 20 miliarde euro, coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Criza de pe piaţa mondială a creditelor afectează toate guvernele europene, dar în proporţie diferită, astfel încât ratingurile unora dintre ţările emergente europene se află sub presiune, se arată într-un raport Moody's, potrivit căruia criza expune slăbiciunile structurale, majoritatea determinate de politica financiară imprudentă şi inversează procesul de convergenţă către ţările avansate din UE.
Conform aceluiaş document, Guvernul României trebuie să îşi asigure în 2009 o finanţare brută suplimentară de 14,9 miliarde de euro, care reprezintă 11,2% din PIB, respectiv 33,3% din venituri. Necesarul ajustat de finanţare externă al României este de 29 de miliarde de euro, respectiv 21,8% din PIB, se mai arată în raport.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.