Radu Ţîrle a susţinut, ieri, prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Cele două săptămâni care s-au scurs de la instalarea sa în funcţie se pare că au fost insuficiente pentru a se lămuri asupra modului în care funcţionează aparatul propriu al CJ Bihor şi al instituţiilor subordonate, motiv pentru care nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte reorganizarea activităţii CJ şi înlocuirea şefilor în instituţiile din subordine.

Pentru a se lămuri cum merg lucrurile în judeţ, Ţîrle a cerut realizarea unui audit intern şi a altuia extern. Noua conducere a CJ a avut zilele trecute o întâlnire cu şefii direcţiilor şi serviciilor din instituţie şi le-a cerut transparenţă, precum şi respectarea legii. O primă măsură luată de Ţîrle a fost sistarea tuturor plăţilor către antreprenorii lucrărilor de drumuri din judeţ. "Plata lucrărilor la drumuri se va face abia după ce Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor şi specialiştii Direcţiei Tehnice îşi vor da avizul pentru calitatea execuţiei. În acest domeniu avem multe probleme, în multe cazuri nu ştim care e starea lor. La drumul Damiş-Roşia am constatat lucruri mult mai grave decât am ştiut iniţial. Executantul, firma Construct Mod, trebuie să refacă stratul de binder pe o porţiune de 1,5 km, precum şi terasamentul", a declarat Radu Ţîrle.
Exemplul nu este singular, în multe alte cazuri lucrările fiind executate fără avizele necesare. Pentru a se evita astfel de situaţii, Ţîrle a decis încheierea unui protocol cu Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor.
Chiar dacă nu a întocmit planul cu priorităţile judeţului, noul preşedinte al CJ Bihor crede că "nu trebuie să se mai investească în drumuri care nu duc nicăieri".
Totodată, în aceste două săptămâni, au fost delimitate şi atribuţiile celor doi vicepreşedinţi. Dumitru Voloşeniuc va avea în subordine Direcţia economică, în timp ce lui Kiss Alexandru îi va reveni Direcţia Tehnică. În ceea ce priveşte schimbarea directorilor de instituţii subordonate, Ţîrle nu a luat nicio decizie. Mai mult, pe unii dintre aceştia declară că nici nu îi cunoaşte, chiar dacă unii dintre ei, în timpul campaniei, s-au arătat susţinători ai PNL, cum este şi cazul lui Traian Ştef, directorul Bibliotecii Judeţene.

Pe lista neagră ar putea fi trecuţi, alături de Ştef, şi directorul Filarmonicii de Stat Oradea, Sarkady Zsolt, precum şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Koncsek Zita, toţi implicaţi în ultimii ani în numeroase scandaluri.