Ieri, în sala "Traian Moşoiu" a Primăriei mMunicipiului Oradea a avut loc cea de-a doua ediţie a conferinţei naţionale "Soluţii eficiente pentru o agricultură europeană în România".

Organizatorii acestui eveniment au fost Federaţia Patronilor Bihor în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor. Principalele subiecte s-au axat pe soluţii pentru dezvoltarea activităţilor agricole în perioada 2008-2013 şi zootehnia românească conectată la cerinţele pieţei europene. La conferinţă, printre invitaţi şi participanţi s-au numărat Mircea Ghitea, prefectul judeţului Bihor, Biro Rozalia viceprimarul oraşului, Teodor Mihalcea şi Ioan Roşu, directori generali în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Rodica Matei, director de strategii şi programe de dezvoltare rurală, Gheorghe Neata, director general al Agenţiei Naţionale pentru Reproducţie în Zootehnie, Ioan Avram, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, Ioan Lucian, preşedintele FPB, şi Dan Octavian, director general FPB, precum şi invitaţi din Italia. "Această conferinţă la nivel naţional este importantă deoarece agricultura reprezintă o problemă complexă, iar întâlnirea are un rol de informare reciprocă", a precizat Mircea Ghitea în cuvântul de deschidere. Discuţiile au atins subiecte precum organizarea pieţei agricole din România în contextul Politicii Agricole Comune, asigurarea producţiei agricole la nivelul exportatorilor, soluţii de finanţare din fonduri publice în baza Legii 150/2003, avantajele şi constrângerile în ceea ce priveşte cota de lapte, dar şi implicarea pe piaţă a organizaţiei patronale a laptelui. Printre subiectele de interes pentru fermieri s-a discutat şi perspectiva creşterii vitelor pentru carne, nutriţia şi fondurile structurale în sectorul agricol. "Direcţia Agricolă promovează cu insistenţă Legea 150/2003, iar una din instituţiile bancare din ţară a ajuns să deruleze foarte multe credite, accesibile chiar şi micilor fermieri", a declarat Ioan Avrămuţ. Fermierii prezenţi în sală au avut ocazia să discute cu specialişti din Ministerul Agriculturii despre propriile problemele. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de imposibilitatea accesării fondurilor europene dacă au mai avut proiecte, de plata TVA-ului pe arendă, dar şi de faptul că persoanele juridice plătesc impozite pe subvenţii, iar cele fizice, nu.

"Scopul acestei întâlniri a fost de-a realiza o întâlnire între fermieri şi specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru a discuta despre temele de actualitate care îi preocupă", a declarat Ioan Lucian.