Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi echipa sa de consilieri locali au apărut ieri în faţa reprezentanţilor mass-media pentru a-şi prezenta realizările primului an de mandat. Dacă în iunie 2008 Bolojan câştiga alegerile din primul tur cu 51%, după numai un an de administrare a oraşului, filiala liberală condusă de acesta a reuşit "performanţa" de a mai păstra încrederea a doar 12% dintre orădeni. O scădere dramatică a speranţelor electoratului în performanţele administraţiei liberale, lucru care pe orice politician l-ar face să reacţioneze. Din păcate, Bolojan preferă să ignore toate aceste semnale negative, refuzând să dea o explicaţie pentru eşecul înregistrat, motivând că " abia în 2012 trebuie să judecăm ce s-a făcut".

Ilie Bolojan a fost însoţit la bilanţul primului an de mandat de viceprimarul Gheorghe Carp şi o parte dintre consilierii locali, fiecare susţinându-şi realizările din acest an. Niciunul nu a adus vorba despre neîmpliniri, niciunul nu şi-a asumat slabele rezultate obţinute la alegerile de acum două săptămâni, adevăratul barometru al încrederii pe care orădenii o mai au în administraţia locală. Mai mult, au şi găsit scuze: criza economică mondială, respectiv partidele din opoziţie care vin şi le "sabotează" marile proiecte.
La capitolul mari realizări, Bolojan a menţionat Parcul Industrial, fără însă ca, în acest moment, să putem vorbi despre vreun investitor "strategic" aciuiat aici pentru a oferi o şansă relansării economice a Oradiei.
Primarul mai consideră că un alt moment important al mandatului său a fost semnarea protocolului privind reabilitarea Cetăţii Oradea, uitând că actuala administraţie nu face decât să culeagă laurii fostei conduceri a Primăriei Oradea sub care acest proiect a fost redactat.
Un alt atu clamat de Bolojan ar fi reabilitarea celor 19 străzi prin programul POR, asta în condiţiile în care proiectul a fost câştigat încă din primăvara anului 2008, dar nici până în prezent administraţia orădeană nu a demarat procedura de licitare a lucrărilor de execuţie.
Sloganul "Curăţenie în oraş, ordine la Primărie" s-a transformat în timp scurt într-o amintire, spaţiile verzi "pârjolite", austeritatea instiuită la programul de plantări de flori, maluri de Criş pline de gunoaie şi bănci distruse, pomi uscaţi pentru că se face economie la apă sunt o dovadă că toate angajamentele din campanie au rămas simple promisiuni electorale. Chiar dacă Bolojan recunoaşte că acest capitol al curăţeniei lasă de dorit, edilul orădean a găsit un ţap ispăşitor: firma RER, care "nu face treabă". Un alt aspect din care primarul liberal şi-a făcut un titlu de glorie este renegocierea contractului cu firma Tony Construct. Din păcate, Bolojan, care a câştigat această bătălie prin majorarea de la 47 la 70 euro a preţului pentru 1 metru patrat de teren în zona Aeroportului, nu poate să culeagă laurii, cât timp firma nu reuşeşte să-şi achite ratele, amându-le de la o scadenţă la alta.
În ce priveşte atât de clamata performantă a funcţionarilor, echipa de care s-a înconjurat vine să infirme această doleanţă. "Am introdus un sistem sănătos de remunerare a angajaţilor", a declarat Bolojan, uitând că amicul său, Horia Jarca, uns director executiv al Administraţiei Imobiliare Oradea, s-a ales cu un stimulent de 6.000 de lei în condiţiile în care îşi preluase funcţia de doar câteva zile.
La finalul conferinţei, după cum era de aşteptat, concluzia s-a vrut una pozitivă. "Ne-am ţinut de cuvânt şi am făcut maximum ce s-a putut", a declarat Ilie Bolojan, refuzând să comenteze scorul umilitor de 12% obţinut de PNL în Oradea la alegerile din urmă cu două săptămâni, sugerând orădenilor să îl mai păsuiască până în 2012 şi abia atunci să-l judece pentru ce nu a făcut.
În ce priveşte celelalte puncte din programul de guvernare locală - domeniul social cum ar fi "sprijinirea construirii de săli şi teren de sport", "acordare terenuri pentru construcţia de case pentru tineri", "deschidere centre recreative pentru adolescenţi", "programe after school", niciun cuvânt.

Singurul care a avut însă curajul să recunoască adevărata realitate din Consiliul Local şi ipocrizia clasei politice care îl populează a fost profesorul Dorel Tifor, care a concluzionat: "Sunt dezgustat total de ce se întâmplă în Consiliul Local Oradea. În loc să se solidarizeze pentru apărarea intereselor alegătorilor, consilierii pun în faţă interesele private şi meschine de partid", luându-ne, cum s-ar spune, vorba din gură...